Sabadell i la Gran Guerra. Acte central

0

Diumenge 11 de novembre de 2018
Vestíbul Estació Sabadell Plaça Major dels FGC.
11.00 h
Entrada lliure

Teatralització de la signatura de l’armistici de final de la Gran Guerra a cura de la Joventut de la Faràndula, Teatre del Sol i Ciervo Teatre i actuació de la Societat Coral Estrella Daurada.

Coordina: Sabadell Teatre Associació.
Col·laboren: Fundació Bosch i Cardellach i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

En acabar, cercavila amb la participació dels gegants de la ciutat fins el Gremi de Fabricants de Sabadell (carrer de Sant Quirze, 30) on en el Saló principal de la institució tindrà lloc l’acte acadèmic Tres tocs sobre Sabadell i la Gran Guerra, que conduirà l’historiador Josep Ma. Benaul, amb les intervencions de Montserrat Llonch (La projecció internacional de la ciutat en aquells temps);  Esteve Deu (L’impacte de la Gran Guerra en l’economia local); i Rafael Luque (Les conseqüències en el món laboral sabadellenc: reivindicacions i conflictivitat).

Organitza: Fundació Bosch i Cardellach
Col·laboren: Ajuntament de Sabadell i Gremi de Fabricants de Sabadell

Aquest acte forma part del cicle Sabadell i la Gran Guerra

El per què del cicle

Del 4 d’agost de 1914 a l’11 de novembre de 1918, la Gran Guerra (o Primera Guerra Mundial) va assolar el continent europeu i el Pròxim Orient. La transcendència històrica d’aquesta contesa s’havia de projectar molt més enllà dels fets estrictament bèl·lics de llavors per arribar fins als nostres dies. Certament Espanya va restar neutral en aquell conflicte armat, la qual cosa no vol dir que en quedés al marge. Menys encara Catalunya i molt menys Sabadell, on la Gran Guerra deixaria una forta empremta tant els ordres polític i sindical, social i cultural (arts, música i esports), com econòmic, industrial i tecnològic.

Va ser durant la Gran Guerra que la imbricació entre Sabadell i Europa assolia unes dimensions excepcionals, sobretot –però no només– pel què fa a les manufactures, ja que durant la contesa, la creativitat cultural bullia a la ciutat tot establint àmplies connexions amb Europa.

D’altra banda no es pot oblidar que lluny d’ésser un esdeveniment remot, la Primera Guerra Mundial va ser la mare de la Segona i, per tant, tindria una imbricació indiscutible amb l’Europa i el Pròxim Orient d’avui. Pensem sinó en els Balcans, Ucraïna, Turquia, Israel…

Poques són les ciutats catalanes que reuneixen un cúmul tal de circumstàncies determinades o influïdes per la Gran Guerra com la nostra. D’aquí que un conjunt de persones i d’entitats ciutadanes convinguéssim que no podíem deixar passar l’oportunitat que l’efemèride dels cent anys de la signatura de l’armistici de la Primera Guerra Mundial ens brindava, per reflexionar sobre aquells dies i circumstàncies i fer-ho des dels més diversos punts de vista mitjançant els actes i activitats que a continuació es descriuen i als que des d’ara mateix us convidem a participar-hi.

-Publicitat-