Ciència per Nadal a Sabadell

0
ciencia nadal

Dimecres 19 de desembre 2018
Auditori 3. Espai Cultura de la Fundació 1859
18.30 h
Entrada lliure

Ciència per Nadal a Sabadell
Projecte iniciativa de la Fundació Bosch i Cardellach, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell, que té com a finalitat familiaritzar els ciutadans amb els mètodes que fa servir la ciència per adquirir coneixement. Amb vocació de convertir-se en una activitat anual, compta amb la col·laboració dels estudiants i professors de centres educatius de la ciutat (aquest any al voltant de 300 estudiants del Centre d’Estudis Jaume Viladoms i dels Instituts de Secundària Jonqueres, Sabadell i Escola Industrial), però està obert a tota la ciutadania.
A través de la revisió de casos concrets d’adquisició de coneixement científic es pretén que els ciutadans coneguin les peculiaritats de la manera de treballar dels científics, i sobre tot, aclarir que separa el coneixement científic d’altres propostes “alternatives”, tant de moda en l’actualitat.

La reescriptura dels gens

La biotecnologia ens ha posat a l’abast la possibilitat de modificar de manera dirigida el llibre on està escrit com construir un ésser viu. De la mateixa manera que podem fer servir un editor de textos i reescriure un paràgraf en el sentit que vulguem, ara estem en disposició de reescriure trossos de ADN, el llenguatge de la vida, i canviar-ne el significat. Mes enllà de l’enorme transcendència que té aquesta capacitat de modificar els organismes vius en el futur de la biosfera, incloent l’home, el procés pel qual hem pogut esbrinar com alguns bacteris es defensen dels virus i l’aplicació que n’hem fet, és un magnífic exemple de com treballa la ciència i la utilitat que té.

Els estudiants dels centres educatius porten des de l’inici del curs treballant aquest tema a partir de diversos recursos pedagògics.

Conferència a càrrec del Dr. Antoni Granell Richart

Professor de recerca al “Consejo Superior de Investigaciones Científicas” (CSIC) i director del Laboratori de Genòmica i Biotecnologia de Plantes, a la vegada que coordina els projectes de Millora Genètica Molecular de plantes. Com a biotecnòleg ha treballat en esbrinar quines són les molècules que intervenen en la qualitat sensorial del tomàquet i els gens que les codifiquen. Al seu laboratori del CSIC a València, ha posat en pràctica les successives novetats biotecnològiques que han anat sorgint, per tal d’aconseguir avançar cap a l’obtenció de tomàquets amb un millor gust i un major equilibri nutricional.

 

-Publicitat-