Imatges a l’ombra del temps: la fàbrica, de Claudio Zulian

0

Fins el 27 de gener 2019
Museu d’Art de Sabadell. Doctor Puig, 16
19.30 h inauguració
Entrada lliure

Imatges a l’ombra del temps. Fabricar passats, fabricar presents. Claudio Zulian

Les quinze videoinstal·lacions de Vallès: fabricar passats, fabricar presents exploren el territori de la comarca. Quan parlem d’un “territori” al·ludim a “alguna cosa” on barregem dimensions reals – l’orografia, els edificis, les carreteres, el clima -, amb altres dimensions imaginàries – totes les representacions cartogràfiques i administratives, els textos periodístics o literaris, les llegendes urbanes i pageses, les fotografies i les pel·lícules, les memòries col·lectives i personals, els futurs desitjats o temuts.

La videoinstal·lació que es mostra al Museu d’Art de Sabadell, Imatges a l’ombra del temps: la fàbrica, tracta un dels eixos tant del paisatge físic com de la historia del Vallès, el passat industrial. Present físicament per la multitud d’edificis, sobretot dels darrers dos segles, escampats per tota la comarca, profundament ancorat a la memòria col·lectiva i sovint a la memòria individual dels seus habitants, el passat industrial no deixa de ser actual. La fàbrica i la màquina que es poden veure corresponen al Vapor de Cal Pissit.

Formen part dels nostre present, però en la modalitat particular de restes del passat. Conformen un índex de que aquest passat realment existí i, a la vegada, ens pregunten què fer amb això ara, quin us donar-li. Com concreta petjada actual de la història, ens parla d’una pretèrita organització del treball, d’unes maneres de viure que aquesta organització va suposar i de les tensions que les van habitar: les lluites obreres, la solidaritat, la maquinització. El seu silenci i abandonament són tan significatius com ho seria una possible restauració: la nau i les màquines ens pregunten de tota manera pels nostres treballs d’ara, per les nostres vides i per les nostres lluites.

Claudio Zulian

Artista, director de cinema, músic i escriptor. Va néixer a Itàlia (Campodarsego, Pàdua) i resideix a Barcelona. És doctor en Estètica, Ciència i Tecnologia de les Arts, per la Universitat de París-Saint Denis (França).

Molts dels seus treballs audiovisuals – videoinstal·lacions i pel·lícules – s’articulen al voltant de les nocions del cos i el territori. Una mostra d’això han estat les peces exposades en la recent exposició Bodies & places: affection (2017), a la galeria Cànem (Castelló).

L’any 2010 va rebre el Premi Ciutat de Barcelona i el Premi Nacional de Cultura de Cinema per la seva pel·lícula i videoinstal·lació A través del Carmel – un íntim retrat de l’homònim barri barcelonès.

L’any 2018 ha estrenat el seu nou llargmetratge documental Sin miedo sobre la lluita dels familiars dels desapareguts durant les dictadures guatemalenques. El seu anterior llargmetratge, Born (2014), va rebre premis a New York, Toronto, Sidney, Milano, Singapore, entre altres i va rebre quatre nominacions als premis Gaudí.

-Publicitat-