Dijous 13 de desembre 2018
Gremi de Fabricants. Sant Quirze, 30
18.30 h
Entrada lliure
Les vagues a Sabadell durant els anys de la Primera Guerra Mundial (1914-1918)
A càrrec de Rafael Luque
Organitza: Secció d’Història i Arqueologia de la Fundació Bosch i Cardellach.
Cicle Sabadell i la Gran Guerra
Del 4 d’agost de 1914 a l’11 de novembre de 1918, la Gran Guerra (o Primera Guerra Mundial) va assolar el continent europeu i el Pròxim Orient. La transcendència històrica d’aquesta contesa s’havia de projectar molt més enllà dels fets estrictament bèl·lics de llavors per arribar fins als nostres dies. Certament Espanya va restar neutral en aquell conflicte armat, la qual cosa no vol dir que en quedés al marge. Menys encara Catalunya i molt menys Sabadell, on la Gran Guerra deixaria una forta empremta tant els ordres polític i sindical, social i cultural (arts, música i esports), com econòmic, industrial i tecnològic.
Va ser durant la Gran Guerra que la imbricació entre Sabadell i Europa assolia unes dimensions excepcionals, sobretot –però no només– pel què fa a les manufactures, ja que durant la contesa, la creativitat cultural bullia a la ciutat tot establint àmplies connexions amb Europa.
D’altra banda no es pot oblidar que lluny d’ésser un esdeveniment remot, la Primera Guerra Mundial va ser la mare de la Segona i, per tant, tindria una imbricació indiscutible amb l’Europa i el Pròxim Orient d’avui. Pensem sinó en els Balcans, Ucraïna, Turquia, Israel…
Poques són les ciutats catalanes que reuneixen un cúmul tal de circumstàncies determinades o influïdes per la Gran Guerra com la nostra. D’aquí que un conjunt de persones i d’entitats ciutadanes convinguéssim que no podíem deixar passar l’oportunitat que l’efemèride dels cent anys de la signatura de l’armistici de la Primera Guerra Mundial ens brindava, per reflexionar sobre aquells dies i circumstàncies i fer-ho des dels més diversos punts de vista mitjançant els actes i activitats que a continuació es descriuen i als que des d’ara mateix us convidem a participar-hi.
Hola, sóc Rafael Luque Fernández, qui vaig fer la conferència anunciada, i M’ha sorprés de veure que la fotografia amb què l’acompanyeu no és pas la meva, sinó d’una altra persona. Comproveu les vostres dades, sisplau!
Si hem de fer cas -vist l’error, no goso d’afirmar-ho- a les dades aparegudes a Internet, aquest Rafael Luque és químic i professor de la Universitat de Córdoba: https://cordopolis.es/2018/11/30/el-profesor-de-la-uco-rafael-luque-entra-en-la-lista-de-investigadores-mas-citados-en-el-mundo/
Salutacions,
Bon dia Rafael, mil disculpes per l’error! Ja està corregit. Podríem dir que sempre comprovem totes les imatges però és evident que en aquest cas no es va fer correctament.