Xavi Valls: «Aquest any dediquem un pessebre al Quixot i reproduïm un bombardeig a Síria»

0
Xavi Valls
Xavi Valls, secretari de l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell | Juanma Peláez
L’Agrupació de Pessebristes de Sabadell obre aquest dissabte les portes a la seva 42a edició de l’Exposició de Pessebres. L’exposició es podrà veure fins el 14 de gener de 2019.

Un dels clàssics del Nadal a Sabadell és l’Exposició de Pessebres de l’Acadèmia Catòlica, un espai on art i tradició es donen la mà gràcies a l’esforç de desenes d’artesans. Aquest any, a més, ofereixen una cita doble, i és que si bé l’exposició obre portes aquest dissabte, el dia 21 obrirà portes al Casal Pere Quart una gran exposició de caganers i figures de pessebre. De tot plegat n’ha parlat a NacióSabadell el secretari de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell, Xavi Valls.

– Ja són 42 edicions, què hi podrem veure aquest any?

Reunim un total de 46 diorames, on com a novetat hi destaca un homenatge al Quixot, hi trobem més pessebres populars, amb suro i molsa. Tenim, a més, un pessebre dedicat a la Batalla de l’Ebre, amb fum i tot, i un altre que mostra una Síria bombardejada, a més d’un on es poden veure unes zones de tint del Marroc.

– La majoria dels pessebristes s’hi posen ben aviat.

Hi ha de tot, hi ha qui a l’estiu ja hi treballa i d’altres que arriben a última hora i el fan més ràpidament, sobretot els més senzills. Hi ha fins i tot que els porten de casa, hi ha nous materials que permeten fer-ho, com el poliestirè, que és fàcil de transportar i embruta poc. Així, el fas a casa, còmodament, el duus i l’instal·les al lloc que toca.

– I a la sala petita veiem uns pessebres especials…

Sí, són sis pessebres que representen l’evolució de com es fa un pessebre. Estan fets amb poliestirè, amb els plànols, les eines, com fem les plaques… fins i tot el tenim pintat.

– Cada any hi ha pessebres de gent jove, aquest any segueix la dinàmica?

Si, hi ha molta gent jove, fins i tot sis nens que tenen menys de 10 anys. Són la pedrera, molts d’ells fills o néts de pessebristes, que generació rere generació han seguit aquesta tradició i agafen el relleu. Alguns d’ells han fet tallers i més tard s’han sumat a l’elaboració de pessebres. N’hi ha d’altres que pregunten i acaben venint aquí, és el cas de l’Oriol, que va conèixer el pessebre a través del Teatre Sant Vicenç. Passa sovint, un nen li explica a l’altre i acaben venint a petar aquí!

– I que segueixi així! I les figures, totes són fetes aquí?

N’hi ha de comprades, però molta gent se les fa. Alguns, tant grans com petits, utilitzen Playmobils, i fins i tot hi ha un pessebrista que ha fet servir miniatures de trens. Nosaltres, però, fomentem que cadascú es faci les seves figures.

pessebres
Dos artesans preparant un dels pessebres de Sabadell. Foto: Juanma Peláez
– A banda, també fan per primer any una exposició al Casal Pere Quart.

Sí, a partir del dia 21 de desembre. Deu pessebristes locals, nou dones i un home, hi exposen una quantitat enormes de caganers. Comptem amb l’ajuda dels Amics dels Caganers, de Barcelona. El cartell, a més, l’ha fet en Werens, que fa tres anys va pintar un caganer gegant a la paret de darrera de l’entitat.

– Segueixen amb el tradicional concurs de pessebres a casa?

Sí, però amb canvis. Fins ara teníem l’artístic i el fet amb suro i molsa. El primer el conservem, però el segon l’hem adaptat a les noves tecnologies. Fins ara, havíem d’anar a les cases, i això feia que molta gent no hi participés. A partir d’aquest any, convidem a tothom que hi vulgui participar a què ens enviï fotos dels seus pessebres per WhatsApp. El dia 20 de gener farem una festa de cloenda de la temporada, on s’entregaran els premis, com és tradició.

(entrevista publicada al Nació Sabadell. Albert Segura)

-Publicitat-