En un Miralh, Mos Azimans recupera la veu del poeta Bernart de Ventadorn

0
En un miralh Mos Azimans

Divendres 18 gener 2019
Teatre Principal. Sant Pau, 6
21.00 h
Entrades: 15€ / compra online

En un Miralh. Mos Azimans

La proposta de Mos Azimans recupera la veu del poeta Bernart de Ventadorn (1147-1170), amb totes les dificultats de reinterpretació que això comporta.

Laia Frigole, arpa, cant
Míriam Encinas Laffitte, flautes i percussió
David Codina i Bochs, organetto
Pau Marcos Vicens, viella i direcció artística

Meravellar-se, admirar

“En la més coneguda de les seves cançons, Can vei la lauzeta mover, el mirall és la imatge amb què Bernart de Ventadorn canta els ulls de la seva estimada, ulls que han estat la causa de la seva perdició.

Però el mirall dóna títol a aquest programa també per altres motius. Un d’ells es troba en les arrels mateixes de la paraula. El verb llatí miror, d’on vindria miralh, significa “meravellar-se, admirar”, i és certament meravellats que ens hem apropat a aquests cants, portats per la força d’un imant que ens atreu i ens orienta.

Malgrat que el pas del temps ens allunya del moment en què van ser “trobades”, aquestes cançons irradien una vivacitat i una força poètiques colpidores. Hi ha una distància, però, que no ens permet accedir-hi directament, plenament, i aquesta és la distància que separa, com un tall, el signe escrit del so, de l’expressió que pretén consignar. Estem obligats a ser lectors d’uns chans que són, en la seva essència, oralitat. Així la nostra lectura serà per força una relectura, una especulació i amb sort, un reflex, una reflexió, un acostament.

A finals del segle XII, en el seu De amore, Andreas Capellanus defineix l’amor com una passió natural que neix de la visió de la bellesa d’una persona i del pensament obsessiu sobre aquesta bellesa, de manera que s’arriben a desitjar per sobre de tota altra cosa les abraçades de l’altre. Ens diu també que un amor que no arriba a ser correspost, el que ell anomena amor singular, és una passió no recíproca que només aconseguirà turmentar l’enamorat.

En la que es podria prendre per la història d’un desamor fatal, que va de l’enamorament eufòric que transforma la neu en camps de flors fins a la mort figurada del poeta que abandona el cant i defuig l’amor, Bernart de Ventadorn canta el desig, la por, el plaer, el neguit, l’espera i la desesperança, l’alegria i el dolor… canta aquesta Amors canviant, poderosa, insondable”. Pau Marcos Vicens

Programa

Non es meravelha s’eu chan

Chominciamento di gioia
London, British Library, MS. Add. 29987

En cossirer et en esmai

Constantia
Faenza, Biblioteca Comunale 117

Ara no vei luzir solelh

Tant ai mo cor ple de joya

Tant com je vivrai · Adam de la Halle (s.XIII)
Paris, BnF, fr. 25566

Can l’erba fresch’e·lh folha par

Can vei la lauzeta mover

Estat ai com om esperdutz (instr.)

Ab joi mou lo vers e·l comens (instr.)

Ab joi mou lo vers e·l comens

-Publicitat-