L’home que perseguia la veritat

0
Isidre grau

Dimecres 27 de març 2019
Llar del Llibre. Sant Antoni, 20
19.00 h
Entrada lliure

L’home que perseguia la veritat, d’Isidre Grau. Editat per Gregal
Hi intervindrà l’escriptor Antoni Dalmases i l’autor.

Sovint aclarir la veritat esdevé un dret tan legítim com arriscat. Potser ja farem prou si aconseguim transmetre la nostra experiència als que intentaran viure millor.

Sinopsi

A punt de fer 90 anys, la vida tranquil·la d’Andreu Novell a Sant Feliu de Guíxols es remou quan els mitjans parlen del centenari del naixement del pintor Eduard Vilamateu. L’Andreu havia treballat per a ell com a xofer i home de confiança en una finca als afores de Castell d’Aro; ara, el preocupa que tornin a carregar, a l’Eduard, una mort que va tenir lloc trenta anys enrere. Obsessionat per aclarir els fets, aconsegueix establir contacte amb la família Vilamateu, gràcies a l’ajut providencial d’Èric Noguera, un noi de 20 anys convalescent d’un intent de suïcidi. Tanmateix, toparà amb les resistències dels fills i la vídua per furgar en el cas.

Quan finalment pot accedir a unes revelacions que li donen la raó, l’home haurà d’assumir que rere aquella mort hi ha realitats incòmodes, desconegudes fins aleshores, que l’afecten directament i que li fan rellegir la pròpia existència amb nous ulls. Serà un procés d’interiorització que llegarà al jove Èric, orfe de testimonis familiars, just quan s’està replantejant el seu futur.

L’autor

Isidre Grau i Antolí (Sabadell, 1945). De formació enginyer químic i professor de català, viu a Cerdanyola del Vallès. Durant quinze anys ha impartit tècniques de novel·la i de conte a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Fruit d’aquesta experiència docent, ha publicat els assaigs literaris L’arquitectura del conte (amb nova edició ampliada el 2016) i La maleta de l’escriptor. És autor de 15 novel·les, entre les quals destaquen la pentalogia Els colors de l’aigua (Premi Sant Jordi 1985), Els amants volàtils i La ciutat dels solitaris.

En narrativa breu, a més de la recopilació a La pell dels anys. Contes 1981-1994, ha publicat posteriorment El dia de l’incident i Pinyols madurs, amb els contes breus apareguts prèviament a la revista digital Núvol. Obrint una via memorialista, ha publicat Primer paisatge, a partir dels records d’infància ficcionats, i la narració Retrat de dona quieta. Va ser membre del col·lectiu Ofèlia Dracs i va col·laborar al diari Avui amb articles sobre tècniques d’escriptura.Sovint aclarir la veritat esdevé un dret tan legítim com arriscat. Potser ja farem prou si aconseguim transmetre la nostra experiència als que intentaran viure millor.

 

-Publicitat-