Homenatge a Francesc Trabal i celebració de l’humor de La Colla de Sabadell

0
francesc trabal sabadell

Dilluns 17 de juny 2019
Llar del Llibre. Sant Antoni, 20
19:00h
Entrada lliure

Homenatge a Francesc Trabal i celebració de l’humor de La Colla de Sabadell

Conversa amb la professora de literatura Maria Campillo i l’escriptor Adrià Pujol.

Acte conduït pel professor Marc Comadran.

La Colla de Sabadell

La Colla de Sabadell va ser un grup heterogeni d’intel·lectuals que entre 1919 i 1929 van sacsejar la cultura sabadellenca mitjançant dos tipus d’activitats aparentment ben diferents. D’una banda, fent facècies amb un humor provocador i, d’altra banda, organitzant concerts, programant obres de teatre i editant llibres. Amb aquests dos fronts pretenien despertar els sabadellencs i fer-los avinent que, a més de treballar, calia modernitzar la cultura com a eina clau per fer avançar la societat.

A més de col·laborar activament durant més de cinc anys al Diari de Sabadell, els membres de la Colla van ser els impulsors de l’Associació de Música de Sabadell. Aquesta entitat, amb sis-sents socis, organitzava un concert al mes al Teatre Principal. També van crear els Amics de la Poesia i els Amics del Teatre, a part de les Edicions La Mirada.

Més endavant, del 1936 al 1939, Oliver, Trabal i Obiols van esdevenir peces fonamentals en la defensa de la cultura catalana i del Govern de la Generalitat, amb un ferm compromís antifeixista. Així, van impulsar la creació i l’activisme de la Institució de les Lletres Catalanes, que va convocar els premis literaris oficials de la Generalitat el 1938, va publicar una dotzena de números de la Revista de Catalunya amb Armand Obiols de redactor en cap i va col·laborar amb el Servei de Biblioteques al Front i va comprar el primer bibliobús de la península, a més de buscar ajuts a l’estranger per als escriptors.

 

 

-Publicitat-