Estem voltats de pocavergonyes. 100 anys de la Colla de Sabadell

0
pocavergonyes
Estem voltats de pocavergonyes

Al llarg del 2019 Sabadell commemorarà el centenari de la Colla de Sabadell, el grup d’intel·lectuals liderat per Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols que va esdevenir un revulsiu dins el panorama cultural català dels anys 1920 i que propicià un dels millors moments de la cultura sabadellenca. L’any tindrà per lema “Estem voltats de pocavergonyes”, el mateix que exhibien els membres del grup a la seva seu, el Casino dels Senyors.

L’objectiu és, d’una banda, incentivar el teixit associatiu local perquè organitzi activitats relacionades amb la Colla –tant literàries, com plàstiques o musicals– o que tinguin a veure amb algun dels seus membres. I, d’altra banda també preparar alguns actes reivindicatius. Així s’anirà confegint un programa d’activitats que inclourà xerrades, concerts, espectacles dramàtics i algun acte festiu al carrer, a més d’activitats pedagògiques, adreçades sobretot als centres educatius i a les biblioteques.

L’organització va a càrrec de la Comissió 100 Anys de la Colla de Sabadell. Hereva de la Comissió Any Joan Oliver, engloba també diverses entitats de la ciutat –entre les quals, de manera activa, hi ha Òmnium Cultural, el Col·lectiu Pere Quart, Can Capablanca, La Barbaria i l’Ajuntament de Sabadell, a més de persones a títol individual.

L’artista sabadellenc Ricard Efa ha creat un logo i una imatge que acompanyaran la difusió de totes les activitats que es vagin programant al llarg de l’any. El logo conjuga un element present en el primer happening col·lectiu de la Colla –el pa travessat per un bastó– i el paraigua amb què alguns individus del grup distribuïen la Fulla Salau per la plaça Major de Sabadell.

logo Colla Sabadell

El centenari fa referència al juliol del 1919, quan durant una setmana els membres de la Colla de Sabadell van organitzar un campament a la font del Saüc, al darrer graó del massís de Sant Llorenç Savall. Es considera que aquesta és la primera acció col·lectiva de la Colla, per la qual cosa ha passat a la història com l’acte fundacional del grup.

La Colla de Sabadell

La Colla de Sabadell va ser un grup heterogeni d’intel·lectuals que entre 1919 i 1929 van sacsejar la cultura sabadellenca mitjançant dos tipus d’activitats aparentment ben diferents. D’una banda, fent facècies amb un humor provocador i, d’altra banda, organitzant concerts, programant obres de teatre i editant llibres. Amb aquests dos fronts pretenien despertar els sabadellencs i fer-los avinent que, a més de treballar, calia modernitzar la cultura com a eina clau per fer avançar la societat.

A més de col·laborar activament durant més de cinc anys al Diari de Sabadell, els membres de la Colla van ser els impulsors de l’Associació de Música de Sabadell. Aquesta entitat, amb sis-sents socis, organitzava un concert al mes al Teatre Principal. També van crear els Amics de la Poesia i els Amics del Teatre, a part de les Edicions La Mirada.

Més endavant, del 1936 al 1939, Oliver, Trabal i Obiols van esdevenir peces fonamentals en la defensa de la cultura catalana i del Govern de la Generalitat, amb un ferm compromís antifeixista. Així, van impulsar la creació i l’activisme de la Institució de les Lletres Catalanes, que va convocar els premis literaris oficials de la Generalitat el 1938, va publicar una dotzena de números de la Revista de Catalunya amb Armand Obiols de redactor en cap i va col·laborar amb el Servei de Biblioteques al Front i va comprar el primer bibliobús de la península, a més de buscar ajuts a l’estranger per als escriptors.

Membres de la Colla de Sabadell
  • Joan Oliver, Pere Quart (1899-1986). Escriptor.
  • Francesc Trabal (1899-1957). Periodista i novel·lista.
  • Armand Obiols, pseudònim de Joan Prat (1904-1971). Poeta, crític literari i periodista.
  • Antoni Vila Arrufat (1894-1989). Pintor, gravador i muralista. Les primeres pintures eren realistes, després es dedicà sobretot a la pintura mural religiosa. Autor del logotip del Club Natació Sabadell.
  • Ricard Marlet (1896-1976). Dibuixant, pintor i xilògraf. S’encarregà del disseny d’obres i del logotip de les Edicions La Mirada. Col·laborà estretament amb la impremta Sallent.
  • Miquel Carreras (1905-1938). Advocat, arxiver, filòsof i escriptor.
  • Lluís Parcerisa (1896-1989). Corrector i redactor. Amant dels esports, es dedicà a la secció d’esports del Diari de Sabadell. Va signar cròniques absurdes, plenes d’humor.
  • Josep M. Trabal, germà de Francesc Trabal (1897-1981). Advocat, escriptor i dibuixant.
  • Joan Garriga (1902-1996). Farmacèutic, pare del poeta Francesc Garriga Barata. Dibuixant, pintor i crític d’art.

 

-Publicitat-