L’envelat. Arquitectura singular i símbol de la Festa Major

0
espai cultura envelat sabadell
Tres envelats aixecats a la platja de Badalona (1934). Arxiu Josep M. Sagarra

Del 4 al 27 de setembre 2019
Espai Cultura Fundació 1859
Dm a dv: 17 a 20:30 h / Ds 11 a 14 h i 17 a 21 h / Dg: 11 a 14 h / Dll i festius tancat.
Entrada lliure

L’envelat. Arquitectura singular i símbol de la Festa Major

Els envelats han estat un fenomen cultural que tingué una important rellevància a la societat catalana durant gairebé un segle i mig. Sorgits en el context dels canvis socials profunds de les primeres dècades del segle XIX, i com a conseqüència de la gran afecció que hi havia pel ball a la Barcelona de l’època, els envelats es varen expandir ràpidament per tot el territori català i es van convertir en un element imprescindible i emblemàtic de les festes majors.

envelat espai natura sabadell
Fons Brangulí. Arxiu Nacional de Catalunya

Els artífexs dels envelats, a partir dels coneixements tècnics i dels ormeigs propis dels pescadors i dels mariners (veles, cordes, bossells, nusos, etc.), van concebre una original i espectacular estructura desmuntable que permetia cobrir una gran superfície sense necessitat de suports interiors.

L’envelat és un tema arquitectònic del més gran interès no solament com a exemple d’arquitectura monumental efímera, sinó com a concepció, pràcticament única al món, d’espai gran, cobert sense suports interiors.
Alexandre Cirici Pellicer (Serra d’Or, 1972)

L’objectiu d’aquesta exposició és rescatar de l’oblit i reivindicar l’envelat com a bé patrimonial i creació original i significativa de l’arquitectura i de la cultura popular festiva catalana; estimular la recerca històrica i la salvaguarda documental i material en relació als envelats, i impulsar-ne la recuperació i recreació amb nous conceptes i formalitzacions.

envelat espai cultura sabadell
Pintura de Josep Amat de l’envelat de Sant Feliu de Guíxols de l’any 1968. (Fundació Amat)

La mostra, organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, ha estat produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner. Està formada per 41 plafons autoportants que contenen el material expositiu, que inclou textos impresos, fotografies i elements sonors i visuals.

-Publicitat-