Del 4 al 27 de setembre 2019
Espai Cultura Fundació 1859
Dm a dv: 17 a 20:30 h / Ds 11 a 14 h i 17 a 21 h / Dg: 11 a 14 h / Dll i festius tancat.
Entrada lliure
L’envelat. Arquitectura singular i símbol de la Festa Major
Els envelats han estat un fenomen cultural que tingué una important rellevància a la societat catalana durant gairebé un segle i mig. Sorgits en el context dels canvis socials profunds de les primeres dècades del segle XIX, i com a conseqüència de la gran afecció que hi havia pel ball a la Barcelona de l’època, els envelats es varen expandir ràpidament per tot el territori català i es van convertir en un element imprescindible i emblemàtic de les festes majors.
Els artífexs dels envelats, a partir dels coneixements tècnics i dels ormeigs propis dels pescadors i dels mariners (veles, cordes, bossells, nusos, etc.), van concebre una original i espectacular estructura desmuntable que permetia cobrir una gran superfície sense necessitat de suports interiors.
L’envelat és un tema arquitectònic del més gran interès no solament com a exemple d’arquitectura monumental efímera, sinó com a concepció, pràcticament única al món, d’espai gran, cobert sense suports interiors.
Alexandre Cirici Pellicer (Serra d’Or, 1972)
L’objectiu d’aquesta exposició és rescatar de l’oblit i reivindicar l’envelat com a bé patrimonial i creació original i significativa de l’arquitectura i de la cultura popular festiva catalana; estimular la recerca històrica i la salvaguarda documental i material en relació als envelats, i impulsar-ne la recuperació i recreació amb nous conceptes i formalitzacions.
La mostra, organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, ha estat produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner. Està formada per 41 plafons autoportants que contenen el material expositiu, que inclou textos impresos, fotografies i elements sonors i visuals.