Marcelo Expósito inaugura el cicle Relats Contemporanis a l’Escola Illa

0
marcelo exposito relats contemporanis escola illa
  • Sessió inaugural, dimecres 18 de març a les 18.30 h a l’Escola Illa

L’artista i activista polític Marcelo Expósito serà l’encàrregat d’inaugurar el cicle de Relats de l’Art i la Cultura Contemporanis organitzat per l’Escola Illa i coordinat pel també artista  Oriol Vilapuig.  La xerrada, que porta el títol “La toma de la palabra de las instituciones por la gente común”, girarà al voltant del seu llibre “Discurso plebeyos”, publicat recentment, on reflexiona al voltant de la seva experiència política al Congrés dels Diputats a Madrid. En aquest llibre recopila algunes de les seves principals intervencions realitzades durant el seu perídode d’activitat parlamentària entre el 2016 i el 2018, on toca temes recurrents com la crisi econòmica i de les institucions democràtiques, la funció de la cultura a Europa o l’emergència global de nous moviments ciutadans per la radicalització democràtica.

El cicle Relats Contemporanis convida artistes, filòsofes, investigadores, docents, perquè exposin històries de l’art a partir de les seves vivències personals i aixó poder generar un espai d’experiències compartides.

Resultado de imagen de arnold odermatt

Programa

Domènec (artista). Dimecres 25 de març

Ni aquí ni enlloc. Casos d’estudi

Nascut a Mataró l’any 1962, Domènec és un artista visual que, a partir de diferents edificis o monuments emblemàtics de la modernitat, analitza les propostes del moviment modern i el seu llegat en la contemporaneïtat. Per fer-ho, utilitza com a suport de la seva recerca projectes in situ, instal·lacions, maquetes, fotografies, workshops, seminaris i vídeos. El 2018 el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), amb el títol Domènec. Ni aquí ni enlloc va fer una exposició on recollia part del treball fet per l’artista des de finals dels anys noranta fins a l’actualitat.

Mireia Sallarés (artista visual). Dimecres 1 d’abril

Com una mica d’aigua al palmell de la mà. Relat del relat d’una investigació sobre l’amor a Sèrbia

De l’amor se’n pot parlar de moltes maneres, i possiblement no n’hi ha cap que abasti tota la seva magnitud. En aquest llibre, Mireia Sallarès fa un exercici d’aproximació, una investigació sobre aquest concepte per desvetllar-ne la realitat polièdrica i el potencial subversiu. No hi trobarem teoria. L’amor és en les relacions amb els altres, pot expressar-se en el fet de confeccionar un diccionari o de muntar torns de menjador; té una geografia i una ideologia; és essencialment nòmada i actua com a força primordial. L’amor, la veritat i el treball han vertebrat la «Trilogia dels conceptes deixalla» a la qual Mireia Sallarès ha dedicat els darrers anys, i aquest assaig és només una possibilitat de desplegar-la.

Laura Llevadot (filòsofa). Dimecres 22 d’abril

Good luck with your gender 

La qüestió de la identitat de gènere esdevé avui un camp de batalla polític sense precedents, ja sigui des del punt de vista del feminisme clàssic, que reclama la identitat del gènere femení com a subjecte polític, de la teoria queer que comprèn el gènere com un constructe cultural i per tant exigeix el reconeixement de les sexualitats no binàries, o bé des de les diverses crítiques a la masculinitat associada a la violència i l’assetjament. La deconstrucció de la identitat de gènere esdevé així una exigència conceptual, experiencial i política que mirarem d’articular a partir dels pensaments de Derrida, Butler, Preciado i Zizek.

Oscar Holloway (artista i investigador). Dimecres 29 d’abril

Disparar imatges : La fotografia i el cinema com a vulneració

Durant aquesta sessió, l’artista exposarà la seva recerca sobre els vincles entre la caça i el desenvolupament de la fotografia i el cinema. En forma d’assaig visual, es comentaran les troballes documentals que mostren com aquest estrany maridatge ha estat clau en el desenvolupament de la tecnologia d’obtenció d’imatges i la forma en què mirem i ens relacionem amb la representació visual d’animals avui dia.

Oscar Holloway (Barcelona, 1989) és artista i investigador. És llicenciat en Belles Arts (Universitat de Barcelona, 2013) i té un màster de comissariat (Central Saint Martins, 2015). El seu treball se centra en la representació d’animals no-humans i en la circulació de la seva imatge en cultures d’internet. Viu i treballa a Malla.

Àngels Ribé (artista).  Divendres 8  de maig

Sota l’Ossa Major

La trajectoria d’Àngels Ribé (Barcelona, 1943) es va iniciar als anys 60 amb accions, instal·lacions i performance a on el cos i l’espai eren els protagonistes. Als 70 l’artista es trasllada a Chicago i a Nova York, on exposa al costat d’artistes com Vito Acconci, Laurie Anderson, John Baldessari, Hans Haacke, Gordon Matta-Clark, Lawrence Weiner, Hanna Wilke, Martha Wilson o Krzysztof Wodiczko, entre altres. Als anys 80, Ribé torna a Barcelona, on reprèn el treball escultòric al qual s’incorporen neons i ferro. En els darrers vint anys, Àngels Ribé ha seguit treballant amb les mateixes temàtiques, desenvolupant un cos d’obra que s’expandeix fins al present sempre des d’aquesta comunió amb el paisatge i la natura.

Mariona Moncunill (artista, docent i investigadora). Dimecres 13 de maig

I després fem les maletes i tornem a casa

Què s’aporten l’art i la sociologia, un a l’altra? Què passa quan fem sociologia des de les metodologies i les estructures de l’art? I les de la sociologia, són prou obertes com per incloure la pràctica artística? Indagarem en les bases de cadascún d’aquests camps i en el potencial de la seva conjunció a través d’alguns projectes específics al voltant de convencions i institucions socials i culturals com ara els jardins botànics i el seu llenguatge, les idees de naturalesa i les ideologies que les acompanyen o la relliscosa dicotomia entre oci i treball.

Xavier Ristòl (artista). Dimecres 20 de maig

Visita a l’exposició a la galeria SIS de Sabadell

Sabadell,1978. Artista visual català i professor de la Universitat de Barcelona, viu i treballa a Sabadell. Llicenciat en Belles Arts i DEA Suficiència Investigadora per la Universitat de Barcelona.


Del 18 de març al 27 de maig de 2020 a l’Escola Illa
Seminari de 10 sessions, dimecres de 18.30 a 20.30 h.
Inscripcions gratuïtes. Cal reservar plaça personalment. Info 93 711 48 05

-Publicitat-