Art & Gavarres. 3r Festival Internacional de Land Art

0
art & gavarres pere noguera land art

Art & Gavarres

Del 5 de setembre al 31 de desembre de 2020

Comissariat: Àngels Artigas i Oriol Granyer

Art & Gavarres és un festival que parteix de la idea que l’art pot ser una eina que ens ajudi a reflexionar i a canviar la nostra mirada sobre el paisatge. Relacionem art i natura per donar a conèixer aquest espai natural protegit i posar-lo en valor.

Els artistes participants creen durant una setmana obres in situ amb materials naturals. Les obres són visitables fins que la mateixa natura, amb el pas del temps, les esborri.

Aquest any en farà quaranta que l’artista bisbalenc Pere Noguera feia l’acció Prop de la Terra a les terreres de Vacamorta, de Cruïlles. Una intervenció cabdal en el context de la cèlebre sèrie d’enfangades que desenvolupà a finals dels 70 i principis dels 80 del passat segle. Del treball de Noguera, en destacaquen tres trets que enllacen amb la proposta del festival Art i Gavarres: la fugacitat de l’obra, la quotidianitat dels materials emprats i l’arrelament al lloc.

Enguany doncs situen els artistes en antigues pedreres i terreres de les Gavarres. L’aprofitament de materials minerals ha deixat una empremta notòria en el paisatge, sovint inventant llocs nous abans inexistents. Parets nues verticals i basses d’aigües permanents, de nova creació, en un context natural de geomorfologies arrodonides i eixutesa mediterrània. Les extraccions ens evidencien paradoxes incòmodes com la transformació posterior d’aquests indrets en dipòsits dels residus que no hem sabut reciclar.

També generen però realitats positives com la creació de nous hàbitats on hi viuen nombroses espècies que d’altra manera no hi serien. Són contrastos que ens conviden a pensar sobre l’empremta que com a espècie volem deixar en l’ecosistema.

-Publicitat-