Festival de fotografia, cinema i més. Granollers-Barcelona

Del 20 d’octubre al 27 de novembre de 2022

“Tot allò que la naturalesa no ens pot donar, ens ho donen les obres d’art: fan obrir els ulls de cop”. (Theodor W. Adorno)

La temàtica del Festival Panoràmic 2022 gira al voltant del concepte de paisatge. Sobre la idea de que avui, la nostra mirada ja no és la de la seva idealització i l’enyor de la vida rural, sinó la perspectiva d’un món en perill, un perill que només es detecta mitjançant tècniques i artificis d’allò més complexos: satèl·lits, cronofotografia, estudi d’espècies concretes, anàlisi del clima, dels rius, els mars i els oceans, etc.

“Entenem el primer paisatge com el que es presenta davant la nostra vista, degudament emmarcat (finestra, marc o pantalla) i hàbitat, és a dir, posseït i passejat. El segon paisatge seria el colonial, idealitzat, exòtic, el descobert com a ‘natura’ en terres llunyanes després d’haver ‘ordenat’ i humilitat el nostre, el civilitzat. Ja no veiem què tenim al davant, sinó una idealització d’aquest. El tercer paisatge és el que, aquí o allà, no consta com a rendible: ni és hort, ni hàbitat ni ‘paisatge’ on posar la vista. Un territori indefinit sense capacitat simbòlica, és espai de buit, de trànsit i realitats fugaces (mercats, esdeveniments, fires).
El quart paisatge seria doncs el que ha estat suplantat. Es tractaria d’espais devastats (per l’acció de l’home o les catàstrofes), artificials, recreats (Parcs temàtics, Diorames) o iconitzats fins a la seva dissolució com a realitat (postal turística), els videojocs, entorns virtuals…”. Andrés Hispano.

Programació Panoràmic: exposicions, activitats, tallers, projeccions.

-Publicitat-