26 de gener al 9 de febrer de 2023. TNC. Plaça de les Arts, 1. Barcelona

Un joc perillós de poder i dominació

Quan ens haguem torturat prou de Martin Crimp, inspirada en la novel·la Pamela de Samuel Richardson, planteja la relació de sis personatges de diversos estatus socials i edats, que representen un joc perillós de poder i dominació. Aquesta obra irromp en el debat contemporani per tal d’explorar la naturalesa desordenada, i sovint violenta, del desig, la naturalesa performativa dels rols masculins i femenins, la fluïdesa del gènere, les possibles contradiccions entre la ideologia feminista i l’atracció sexual o la mediatització del desig a través del poder econòmic.

Martin Crimp és un autor singular, amb una cosmovisió molt personal i una gran sensibilitat pels temes de debat contemporanis. Fa una revisió contínua de les formes dramàtiques i té la voluntat de colpejar consciències benestants i de trencar tabús. Estem davant d’una obra dramàtica sintètica, contundent, irònica i desacomplexada.

Moltes de les qüestions que planteja l’obra ens ronden pel cap de fa temps: els límits dels rols de gènere, la mediatització del desig a través del poder econòmic, el desig sexual en contradicció amb la pròpia ideologia feminista, els límits del llenguatge i el poder dels qui dominen el relat mantenint-nos en els paradigmes establerts, la impossibilitat de superar el determinisme de la pròpia classe social.

En definitiva, l’esgotament del capitalisme-patriarco-colonial i, per tant, la possibilitat de crear nous relats per al futur de la humanitat.

Aquesta és una peça teatral atractiva que pot enutjar, emocionar, divertir o, simplement, deixar perplex el públic. Però no hi ha cap mena de dubte que caldrà parlar-ne a la sortida, i sempre ens ha semblat que aquest fet és una de les coses més importants que el teatre pot provocar.

Magda Puyo

Fitxa artística Quan ens haguem torturat prou

Autoria: Martin Crimp

Direcció: Magda Puyo

Traducció: Víctor Muñoz i Calafell

Amb: Anna Alarcón, Alba Gallén, Cristi Garbo, Guim Oliver, Xavi Sáez, Neus Soler

Entrades: 12-24 € / compra online

-Publicitat-