Del 13.05.2023 al 22.10.2023. Palau de la Virreina. La Rambla, 99. Barcelona.

Permanent red. John Berger

John Berger (Hackney, Londres, 1926 – París, 2017) ocupa un espai de referència entre aquells autors que, a mitjan segle XX, van qüestionar les interpretacions formalistes sobre com havien de llegir-se les imatges des de la contemporaneïtat.

Així, si bé va produir textos emblemàtics en gairebé tots els camps de l’escriptura —poesia, dramatúrgia, novel·la, assaig i guió cinematogràfic i televisiu—, en Berger sobresurten unes formes de narrar, unes maneres de veure, que restitueixen les implicacions ideològiques, morals i estètiques de cada història o de cada imatge, tot plegat sense deixar-se atrapar per l’argot academicista ni pel metallenguatge de la teoria.

Permanent Red és una exposició que pren el nom del llibre homònim, publicat el 1960, en què s’apleguen algunes de les crítiques d’art de Berger per a la revista marxista New Statesman, amb la qual va col·laborar durant més d’una dècada, des de 1951. Aquests escrits, molt coneguts a l’època, oferien lectures furibundes contra el gust burgès —el mateix títol és una provocació en aquest sentit— i presentaven artistes desconeguts o molt minoritaris, obres anticanòniques i anàlisis que discrepaven de la historiografia conservadora.

Entrada: gratuït /web

-Publicitat-