Del 28/09/23 al 28/04/24. KBr Fundació MAPFRE

 Àmplia antologia de l’obra de William Eggleston que recull les seves obres inicials en blanc i negre i tota la seva trajectòria posterior en color.

En els seus inicis, William Eggleston es va veure influenciat per l’obra de Walker Evans i Henri Cartier-Bresson fins que va considerar que la fotografia en blanc i negre no reflectia la vida tal com ell la veia. Aleshores va decidir provar el color, un recurs exclòs fins aleshores de la fotografia artística i l’ús del qual es limitava principalment a la publicitat i la il·lustració de revistes.

A partir de 1965 Eggleston es submergeix en un univers estrany i familiar alhora. Des d’on explora la vida quotidiana de les petites ciutats del sud dels Estats Units, on va néixer i es va criar. Fotografia després tot allò que s’ofereix a la seva mirada: botigues de queviures i bars, taulells d’oficina, objectes d’ús quotidià, supermercats, estacions de servei, senyals de trànsit, familiars, amics, etc. Imatges que semblen buscar el potencial estètic de la vida quotidiana i el veritable motiu el qual sembla no ser un altre que la vida mateixa. Però alhora ens ofereix un testimoni únic i absorbent de les profundes transformacions socials (la multiplicació de l’automòbil, la funció social dels centres comercials, etc.) derivades de l’acceleració de la societat de consum.

La banalitat de la vida quotidiana

Els protagonistes de les fotografies d’Eggleston acostumen a ser motius quotidians sense cap atractiu aparent: sabates velles, un congelador ple de menjar, una jaqueta penjada, l’interior d’un bany, un camió aparcat en una via de servei, etc.. I malgrat això, les seves fotografies no tenen res d’ordinari. L’artista aviat va demostrar que era capaç de convertir el més senzill en quelcom interessant i enigmàtic i que, encara que el banal el seguia, també podia ser apassionant, com la vida mateixa.

KBr Fundació MAPFRE. Avinguda Litoral, 30. Barcelona.

Entrada general 5€ / compra online

-Publicitat-