Del 18.11.2023 al 14.04.2024. Palau de la Virreina. Barcelona

Chantal Akerman (juny 1950 – octubre 2015) és una cineasta i artista visual belga. Figura influent en el món del cinema experimental gràcies a la seva capacitat d’invocar emocions i a les seves reflexions profundes. La seva obra explora una temàtica àmplia amb un enfocament particular en la vida quotidiana, la identitat, el gènere i les relacions humanes.

La comissària de l’exposició Claire Atherton va col·laborar estretament amb Akerman en diversos projectes, com per exemple “No Home Movie” (2015), un documental íntim sobre la mare d’Akerman. Va ser una figura clau en l’estètica i la narració cinematogràfica de l’obra d’Akerman.

Segons Atherton, l’exposició Encarar la imatge “reflectirà el nostre treball, una invitació a explorar, a trobar-nos, a experimentar”.

A Chantal Akerman li agradava sobretot treballar en instal·lacions, perquè sentia una gran llibertat. Li interessava que ho fèiem tot «a casa», sense haver d’explicar a ningú el que volem aconseguir. Deia que, més que una pel·lícula, una instal·lació no es pot descriure per endavant, sinó que neix a poc a poc en la mateixa obra.

I després ens encantava demanar sempre més a l’espectador, no mastegar-li la feina. Ens agradava demanar-li que es mogués, que explorés. Buscàvem construir un espai que el posés en moviment i desvetllés el pensament.

Obres polítiques en forma i presència

La mostra oferirà un recorregut alhora lliure i construït a través d’algunes de les obres de Chantal Akerman. Unes de sonores, unes altres de mudes, unes en blanc i negre, unes altres en color. I també fotografies.

Un viatge a través d’imatges i sons editats i instal·lats a l’espai. Instal·lats però no congelats. Un trajecte en què podem agafar-nos el nostre temps, avançar, retrocedir, acostar-nos, allunyar-nos i tornar a acostar-nos per trobar el nostre propi ritme.

Un recorregut per obres molt íntimes i d’altres obertes al món, però totes polítiques en forma i presència.

Palau de la Virreina. La Rambla, 99. Barcelona. Entrada lliure.

-Publicitat-