23 llambordes Stolpersteine en homenatge als sabadellencs deportats als camps nazis

0
23 llambordes stolpersteine

El dissabte 27 de gener, Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, Sabadell recordarà els ciutadans que van ser deportats als camps nazis entre 1940 i 1945, amb un acció de l’artista alemany Gunter Demnig.

Stolpersteine, la pedra que fa entrabancar

L’homenatge consistirà en un recorregut on l’artista col·locarà 23 llambordes Stolpersteine davant de les llars on van néixer o viure persones de la nostra ciutat que van morir en camps de concentració. Amb aquesta acció artística, Demnig cita el Talmud dient que “una persona només s’oblida quan el seu nom s’oblida”.  Cada Stolpersteine (pedra que fa entrabancar) situada davant dels edificis o cases torna a recordar a les persones que alguna vegada hi van viure. Les Stolpersteine són cubs de ciment de 10×10 cm que porten incrustats a la part superior una placa de llautó on hi apareixen les dades essencials de les persones commemorades. Cada “pedra” comença amb un “Aquí hi va viure…”. Una “pedra”.Un nom. Una persona. Actualment hi ha més de 50.000 Stolpersteine a un total de 21 països europeus.

gunter demnig
Gunter Demnig en una acció a Berlin. Foto de Paul David Doherty [CC BY-SA 3.0
Aquesta acció tancarà una setmana en què es duran a terme diferents actes d’homenatge.

  • Fins el 25 de gener
    Les llambordes estaran exposades al Museu d’Història de Sabadell.
  • Dilluns 22 de gener
    Projecció del documental Fugir de l’oblit al Cinema Imperial, dins el I Cicle de Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis. 18.00 h
  • Dijous 25 de gener
    Conferència de l’historiador Esteve Deu “Els deportats sabadellencs als camps nazis: morts i supervivents”. Museu d’Història de Sabadell. 19.00 h.
  • Dissabte 27 de gener
    Gunter Demnig col·locarà les 23 llambordes seguint el següent recorregut:

– Inici a les 9 del matí a les Cases d’en Sangés –al pont de la Salut
– A les 14.40h, Roser Ferrando, filla del deportat Emili Ferrando Rosell, llegirà unes poesies davant la casa on va viure la família en començar la Guerra Civil, al carrer del Vapor.
– A les 4 de la tarda, Rafael Monllor llegirà uns textos del seu pare homònim al carrer de Llobet.
– A les 6 de la tarda, final del recorregut al carrer dels Comtes.

El mateix dissabte, a la 1 del migdia, tindrà lloc l’acte institucional a la Casa Duran. Amb la intervenció de: Maties Serracant, alcalde de Sabadell; Montserrat Chacon, regidora de Cultura; Míriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils i Gènere, i Carme García, directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament. Acte conduit per Elisabet Carnicé.

El Brossa Quartet de Corda amenitzarà la sessió amb música de l’holocaust i es llegiran uns fragments d’un text inèdit del deportat Conrad Crespí .

Organitza l’Ajuntament de Sabadell i el Memorial Democràtic de Catalunya.

-Publicitat-