La distància entre saber i comprendre

4

Vivim en una època on el flux d’informació és constant. Sabem moltíssimes coses sí, però, les arribem a comprendre? Comprendre és prendre consciència d’alguna cosa, integrar-la, descobrir el seu sentit profund, fer un procés d’interiorització que ens porta a la lucidesa i la clarividència. La comprensió dona sentit al coneixement. Però els processos ràpids, accelerats, canviants, la dificulten enormement.

La humanitat està imbuïda en una “dialèctica del coneixement”, diu el filòsof francès Edgar Morin,  perquè existeix una clara distància entre els fets i la consciència del seu significat. La informació que rebem és tan vasta i de tants camps de coneixement que no podem controlar, que el coneixement es veu desbordat i fragmentat. Entendre es un procés mental i racional, mentre que en la comprensió intervé el cor, l’emoció i el sentiment.

L’acció depèn de la comprensió, dirà la també filòsofa Hannah Arendt. I per tant, perquè l’acció sigui coherent, útil, justa, mesurada, sàvia,…cal que prèviament hi hagi comprensió.

Bona setmana!

-Publicitat-

4 COMENTARIS