L’arquitectura, un art al servei de les persones

0
un art al servei de les persones
Casa de paper i cartó dissenyada per Shigeru Ban

La crisi que va començar ja fa 10 anys ha fet (i ens ha de fer) replantejar moltes coses, entre elles, la relació entre arquitectura i societat. La tendència actual passa per mantenir, conservar i reparar, més que destruir, construir i sobredimensionar. La nova arquitectura té en compte el reciclatge, la sostenibilitat i la responsabilitat.

Un dels exemples clau és l’arquitecte japonès Shigeru Ban. Innovador, compromès i un referent en arquitectura d’emergència i humanitària. Premi Pritzker l’any 2014, Ban proposa habitatges per a camps de refugiats que parteixen d’una arquitectura lleugera i transportable, realitzada a partir de materials locals com el cartó, el bambú, la tela o el paper reciclat. La clau, diu, és diseñar i construir refugis que no requereixin supervisió tècnica i que siguin amigables amb el medi ambient. Utilitzar materials que estiguin disponibles localment i també, que els residents puguin fer-ne fàcilment el manteniment.

En aquesta línia, el projecte In my backyard (IMBY, al meu jardí) proposa la construcció de petites cases ecològiques de menys de 20 m2 al jardí de les persones que s’ofereixin voluntàries amb la finalitat d’acollir refugiats. Un projecte col·laboratiu, internacional i intercultural que no només ofereix “sostre” sinó també l’acompanyament necessari per facilitar la seva inserció.

Bona setmana!

 

-Publicitat-