El món es mou. Àfrica es mou. Aquesta mobilitat ha fet aparèixer un nou terme que designa aquells africans que han nascut al continent però han crescut i s’han educat a d’altres països d’arreu del món. Africans cosmopolites que segueixen tenint interès en el seu continent i procuren a través de la seva feina generar impacte, alimentar-lo i millorar-lo.

La primera que va utilitzar aquest terme va ser l’escriptora i fotògrafa nigeriana/ghanesa Taiye Selasi, en un article publicat a la revista The Lip, on parlava d’africans multilingües amb diferents procedències ètniques que viuen arreu del món. I deia “no som ciutadans, sinó africans del món. Els Afropolitans, diu, s’han de crear una identitat a partir de tres dimensions: la nacional, la racial i la cultural.

Per l’Afua Hirsch, escriptora i periodista, la identitat africana és cada vegada més complexa. Els seus pares són de Ghana i ella s’ha criat a Londres, on recentment l’hi van dir que era massa negre per ser britànica, i massa britànica per ser africana. Per ella és important que la persona, independentment d’on hagi nascut, tingui una perspectiva global i que la seva identitat pugui ser considerada mitxa.

Per a la Minna Salami, editora del blog Msafropolitan, escriptora i crítica social, nigeriana, finlandesa, sueca, Afropolitan identifica un moviment políticament conscient que té l’obligació de corregir dècades en les quals Àfrica ha estat representada equivocadament com un continent obscur i fallit.

Bona setmana
-Publicitat-