L’Any Colla de Sabadell. Vermut presentació

0
any colla sabadell

Diumenge 17 de febrer 2019
Pl. del Doctor Robert, Racó del Campanar i Pg. de la Plaça Major
11.00 a 14.00 h
Entrada lliure

L’Any de la Colla Sabadell. Vermut presentació

L’Any de la Colla de Sabadell serà comissariat pel periodista Joan Safont, director de La Llança. L’acte de presentació es fa a Sabadell amb un vermut i la presència de Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya; Maties Serracant, alcalde de
Sabadell; Laura Borràs, consellera de Cultura; Montserrat Chacon,
regidora de Cultura; Joan Safont, comissari de la commemoració i Cesc
Prat, de la Comissió de la Colla de Sabadell.

Programa

D’11 a 12.45 h Taller “Quina canya, la Colla de Sabadell”
11 h Teatralització i conducció de tot l’acte, a càrrec d’AlGalliner
11 h i 13.30 h Espectacle itinerant “Extintos”, companyia Efímer
11.30 h i 13.45 h Espectacle “Blanko”
12.45 h 1a part de l’actuació del Quintet de Metall de l’OSV
13.15 h Parlaments institucionals
13.30 h 2a part de l’actuació del Quintet de Metall de l’OSVa i inici del vermut

La Colla de Sabadell

Joan Oliver ens recorda que l’any 1919, Sabadell, “la nostra petita pàtria, era una ciutat atrafegada i sorruda, trista i rica”. I una colla de joves intel·lectuals i artistes es van plantejar “remoure tanta monotonia” amb dos tipus d’accions que es movien entre l’humor provocatiu i l’activisme cultural. Les seves iniciatives, al llarg dels anys vint del segle
passat, faran que Sabadell visqui un dels períodes més brillants de la seva història.
I tot va començar amb una mena de campament muntat al mes de juliol de 1919 a la font del Saüc, a tocar de la Mola de Sant Llorenç del Munt. Van convertir aquella acció en una mena de performance avantguardista. Alhora, a finals de 1919, la conferència “La música i les ciutats solitàries” de Francesc Trabal es convertia en el detonant de l’Associació de Música de Sabadell.

La Colla estava liderada pels escriptors Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols; però també hi van tenir una presència important els artistes Antoni Vila Arrufat i Ricard Marlet, el periodista Lluís Parcerisa, l’advocat Josep M. Trabal, el filòsof Miquel Carreras i el farmacèutic Joan Garriga. El seu lema: “Estem voltats de pocavergonyes”. Al costat
de la pràctica d’un humor descordat i crític, sobretot al Diari de Sabadell, la Colla es va implicar en empreses de gran ambició cultural, com les Edicions La Mirada.

Comença a ser hora de valorar la vigència i l’actualitat del missatge de la Colla de Sabadell, perquè la cultura hauria de ser sempre una arma poderosa per treballar a favor de la llibertat, la democràcia i la tolerància. Com deia l’escriptor Amos Oz: “Entre els antídots contra el fanatisme hi ha l’humor, l’escepticisme i la capacitat d’argumentació”. Tres virtuts que va practicar a bastament aquell grup sabadellenc i que necessitem amb urgència per netejar l’aire enrarit que ens envolta.

 

-Publicitat-