Los Reyes, una mirada canina. Documental del mes

0
los reyes documental mes sabadell

Dimecres 19 de juny 2019
Cinenes Imperial
18.00 h
Entrada lliure. Organitza: Aula d’extensió universitària de Sabadell per a la gent gran.

Los Reyes, una mirada canina. Documental del mes

Documental observacional que se centra en la història de dos gossos petaners que viuen a l’skatepark més antic de Santiago de Xile, el parc Los Reyes. Però els veritables reis d’aquesta història són en Fútbol i la Chola, dos gossos que han convertit aquest espai obert ple de patinets i adolescents rebels en la seva llar. Aquest és el retrat d’un microcosmos vist des del punt de vista caní. La pel·lícula ha estat reconeguda als festivals més importants a nivell internacional i ha guanyat el Premi Especial del Jurat a Millor Documental a IDFA, el més prestigiós en el món documental.

Com és la vida de dos gossos de carrer? Com seria veure el món a través dels seus ulls?

Quan la cineasta Bettina va regalar a l’Iván un monopatí pel seu aniversari, poc es pensaven que acabaria desembocant en una pel·lícula. Bettina Perut i Iván Osnovikoff, directora i director del documental, van decidir entrar a l’ecosistema de l’skatepark Los Reyes i filmar durant 10 mesos a la parella de gossos per finalment poder entendre’ls, comprendre les seves reaccions i investigar-los en detall. Des del punt de vista dels gossos, els skaters son part de la seva atmosfera sonora, el que els rodeja. També ho són les motocicletes, la pluja, els insectes i la nit. Totes aquestes dimensions s’entrellacen i creen una experiència cinematogràfica hipnòtica.

A la Chola li encanta jugar amb pilotes que va trobant pel parc, les situa vora de les piscines on els patinadors fan els seus trucs i les atrapa just abans que caiguin. En Fútbol, el gos més vell, mira a la Chola amb impaciència i lladra per què deixi caure les pilotes. Al mateix moment, però fora de quadre, escoltem les veus dels adolescents parlant de la seva vida i explicant les seves històries, tan aviat còmiques com dramàtiques.

Un microcosmos

Es calcula que només a Xile hi ha prop de 350 mil gossos i gats abandonats, una problemàtica creixent a totes les urbs del món. Però aquesta no és una història d’abandonament, sinó una proposta per elevar una parella de gossos a protagonistes i captar el món que els rodeja des de la seva perspectiva. La Bettina Perut, codirectora del film, ho descriu com “una pel·lícula sobre un microcosmos […] vist des del dia a dia d’una parella de gossos meravellosos que s’estimen i viuen rodejats d’insectes, autopistes i adolescents humans intentant encarrilar la seva vida de forma una mica maldestre.”

Los Reyes es converteix així en una proposta audiovisual, arriscada i valenta, de dos directors que entenen el cinema documental com una exploració plàstica i social. La relació entre tots els elements és capaç de crear una gran experiència cinematogràfica on, igual que una tarda patinant o prenent el sol al parc, es respira un alè de llibertat en un món estressant.

Fitxa Tècnica

Xile, Alemanya (2018). 78 minuts. V.O. en castellà.

Direcció i muntatge: Bettina Perut, Iván Osnovikoff
Producció executiva: Maite Alberdi, Dirk Manthey
Fotografia i càmera: Pablo Valdés
Fotografia addicional: Adolfo Mesías
So directe: Iván Osnovikoff
Producció general: Maite Alberdi, Bettina Perut, Iván Osnovikoff
Postproducció imatge: Kiné Imágenes
Coloració: Daniel Dávila
Efectes visuals: Jaime Gándara
Postproducció so: Sonamos
Mescla: Roberto Espinoza
Disseny de so: Jannis Grossmann
Empreses productores: Perut + Osnovikoff, Dirk Manthey Film
Distribució: DocsBarcelona Distribution

Premis i Festivals

Premi Especial del Jurat a Millor Llarg-Documental, IDFA – Països Baixos, 2018
Nominat al VRPO IDFA Audience Award, IDFA – Països Baixos, 2018
Nominat al Knight Documentary Achievement Award, Miami Film Festival – Estats Units, 2019
Nominat al Golden Firebird Award, Hong Kong International Film Festival – Xina, 2019
Secció Oficial Panorama, DocsBarcelona – Espanya, 2019
Secció Llargmetratge Iberoamericà Documental, Guadalajara International Film Festival – Espanya, 2019
Göteborg Film Festival, Suècia, 2019
CPH:DOX, Dinamarca, 2019
Doxa Doc FF, Canadà, 2019

Els Directors

Des dels seus inicis, l’obra documental que estan realitzant el duo xilè que formen Bettina Perut i Iván Osnovikoff ha destacat pel risc i la creativitat dels temes, el tractament de la imatge i els punts de vista. Amb vuit llargmetratges, el seu recorregut poètic està ple de punts de gir i mutacions que han acompanyat les transformacions tecnològiques i culturals de la seva època, desafiant les premisses més estables i conservadores d’allò que s’entén per documental. De la seva filmografia destaquen títols com Chi-chichi Le-le-le Martín Vargas de Chile (2000), Un hombre aparte (2002), Welcome to New York (2006) o Surire (2015). Los Reyes (2018) és el seu últim llargmetratge.

-Publicitat-