Què ens aporta el sentit de la vista? D’una manera essencial, la facultat de veure o de percebre (el nostre entorn) amb els ulls. D’una manera més científica, veure és la capacitat física de formar una imatge a la retina a partir de la llum que reflecteixen els objectes. “La vista arriba abans que les paraules, diu John Berger. Quan som petits, mirem i identifiquem abans de poder parlar.

I no només farem això. És a dir, mirar. També interpretarem el que veiem. I ho farem a partir de la nostra capacitat cultural, que depèn de la nostra capacitat cultural individual i de la societat a la qual pertanyem.

Mirar és un acte conscient i un acte polític que exigeix un tempo lent, diu la crítica d’art Carmen Dalmau. La mirada es veu alterada per la nostra experiència directa com a observadors i pel context social on s’inclou allò observat.

Les versions possibles d’un mateix fet són moltes. Tantes com mirades possibles. És a dir, com interpretacions possibles.

Bona setmana!

 

(fotografia: Gemma Cascón)
-Publicitat-