El català és una llengua viva que està en constant evolució. Amb el temps, cal anar incorporant neologismes. I aquesta és una de les tasques que fa el Consell Supervisor del TERMCAT. Aquest més d’octubre acaba d’incorporar 510 nous termes catalans normalitzats, alguns dels quals us sonaran bastant.

Veiem-me alguns segons els apartats

Sexualitat i erotisme: poliamor, BDSM, brollada, pèting, ressaca sexual.

Informàtica: mots d’actualitat com espòiler, ciberassetjament, trol, piulada o (tuit), youtuber|youtubera

Empresa i màrqueting: botiga insígnia, botiga conceptual, brànding, construcció de marca, cercatendències, economia col·laborativa

Sociologia i política: empoderament o apoderament, escalada del conflicte, enrocament, estat brètol, estudis de pau i conflictes, nimbisme.

Metereologia: una cinquantena de termes comminihuracà mediterrani, mànega, tornado, cap de fibló, fibló o tromba.

Zoologia: diverses famílies d’ocells (acrocefàlids, bernièrids, caliptofílids, mohòvids, etc.) i diverses espècies exòtiques (elani perlat, nínox bru, takahé de l’illa del Nord, todi de Cuba)

Bioètica i ciències de la salut: futilitat, gestació per substitució, panel de gens, promoció de malalties, sordesa perlocutiva.

Botànica: anoner pinya, arbust de la mel, iuzu.

Fustes exòtiques: amarant, banús africà, longui, macoré, merbau

Alimentació i gastronomia. Hortalisses (brocolet, col florida xinesa o tsaixin), tes japonesos (hojitxa, matxa, sentxa) i d’altres productes alimentaris (gula, surimi).

“Posar nom a les coses ajuda a entendre el món”, diu Rousseau

Bona setmana

-Publicitat-