Push. Per què ja no ens podem permetre viure a les nostres ciutats?

0
push documental mes sabadell

Dimecres 6 d’octubre 2019
Cinemes Imperial
18.00 h
Entrada lliure

Push, de Fredik Gertten

Suècia, Canadà (2019). 92 minuts.
VO en anglès, castellà, italià, coreà i alemany, subtitulada en català.

:: La història

Per què ja no ens podem permetre viure a les nostres ciutats? Els preus de l’habitatge s’estan disparant a les ciutats de tot el món. En canvi, els ingressos dels seus habitants, no.

Push és el nou documental del guardonat director Fredrik Gertten, que investiga el perquè ja no podem permetre’ns el luxe de viure a les nostres pròpies ciutats. L’habitatge és un dret fonamental, una condició sine qua non per a una vida segura i saludable, però a les ciutats de tot el món tenir un lloc on viure és cada cop més difícil. Qui en són els responsables? Quins són els factors que fan de l’accés a l’habitatge un dels problemes més urgents a escala mundial?

A través de la Leilani Farha, relatora especial en habitatge de l’ONU, viatgem per diferents països tractant d’entendre qui i per què està sent expulsat de les ciutats, conversant amb personalitats de l’àmbit polític com Ada Colau, la reputada sociòloga Saskia Sassen, l’economista Joseph Stiglitz o el periodista italià autor de Gomorra Roberto Saviano.

“Hi ha una gran diferència entre l’habitatge com a mercaderia i l’or com a mercaderia. L’or no és un dret fonamental, l’habitatge sí”, afirma Farha que creu que, si realment volem fer un canvi per assegurar que tot tipus de persones tinguin lloc en una mateixa ciutat, hem de ser capaços de responsabilitzar algú del que està succeint.

Push revela els secrets més foscos de l’entramat mundial de l’especulació immobiliària i urbanística, i com les ciutats són cada cop més inaccessibles per viure-hi en un context de crisi creixent que ens afecta a tots. Això no és només gentrificació, es tracta d’un monstre molt més gran.

:: El director

Fredrik Gertten és un reputat director i periodista suec conegut pel seu activisme. Els seus treballs més coneguts com Big Boys Gone Bananas!* (2012), estrena mundial a Sundance, Bikes vs Cars (2015), estrena mundial a SXSW i Becoming Zlatan (2016), estrena mundial a IDFA, van arribar al públic de més de 100 països diferents. L’octubre del 2017, va ser nomenat doctor honoris causa per la Facultat de Cultura i Societat de la Universitat de Malmö (Suècia) en reconeixement al seu treball com a documentalista.

:: Premis i festivals

Politiken Audience Award, CPH:DOX – Dinamarca, 2019
Premi del Jurat Jove Reteena – DocsBarcelona – Espanya, 2019
Nominat al F:ACT Award, CPH:DOX – Dinamarca, 2019
Hot Docs, Secció Oficial – Canadà, 2019
Millennium Docs Against Gravity – Polònia, 2019
Dok.Fest Munich – Alemanya, 2019
DOXA Vancouver – Canadà, 2019

:: Fitxa tècnica

Direcció: Fredrick Gertten
Producció: Margarete Jangård
Producció executiva: Fredrick Gertten
Edició: Erik Wall Bäfving
Fotografia: Janice d’Avila, Iris Ng
Música: Florencia Di Concilio
Disseny de so: Martin Hennel
Distribució: DocsBarcelona Distribution

 

Organitza: Aula d’extensió universitària de Sabadell per a la gent gran.

-Publicitat-