El Black Friday ha vingut per quedar-se, això no és nou ni estranya ningú. Al contrari, va creixent i s’expandeix com l’escuma amb ofertes suposadament escandaloses. Una festa del consum que se’ns convida a celebrar amb alegria.

Si ens centrem en un tema econòmic, hi ha qui posa en dubte que sigui realment rendible. És a dir, que per a molts comerços i botigues no seria un dia especialment profitós. En canvi, per altres ho és molt. Per exemple Amazon, com us podreu imaginar. Per a ells suposa el dia de més vendes de tot l’any. I això es tradueix en 10 articles venuts per segon el 2018 (només a España), és a dir gairebé un milió de productes venuts en un sol dia. Aquest èxit rotund l’ha portat a ampliar en una setmana el període d’ofertes aquest any. Altres empreses com la marca d’esports Rei, opten per fer el contrari, és a dir, tancar les portes de les seves botigues sumant-se així al moviment anti black Friday.

L’oferta temporal, la que té data de caducitat, ens genera una necessitat imperiosa de comprar. Un impuls irrefrenable. Perquè no ens podem permetre el luxe de perdre una oportunitat tan meravellosa, oi?. I un cop feta la compra quedem satisfets pensant en tot allò que ens hem estaviat.

Però, i l’impacte social i mediambiental que provoca el consum impulsiu?

La cadena de consum no s’atura. Milions i milions de productes aniran a parar a les deixalles. Perquè no només caduca el preu que està en oferta, sinó el propi producte. Sigui per obselescència programada o simplement perquè la qualitat és nefasta. I el pitjor és que ens hem acostumat a que un producte es faci malbé aviat o que al cap de poc temps d’haver adquirit un product car, magnifíc, amb moltíssimes prestacions, quedi desfassat al cap de pocs mesos per un model millor.

La societat de consum, afirma l’expert en màrqueting Carlos Ballesteros, amaga tot allò que passa abans de que el producte arribi a casa meva i tot allò que passa després.

Bona setmana

Foto: Ecologistas en acción. Campanya Dia sense compres
-Publicitat-