Ruïnes d’Empúries, el jaciment arqueològic grecoromà més important de Catalunya

Empúries és un dels escenaris privilegiats de la nostra història. Porta d’entrada de la cultura grega i romana a la península Ibèrica, Empúries és un jaciment excepcional, on conviuen les restes d’una ciutat grega -l’enclavament colonial d’Empòrion– amb les d’una ciutat romana, l’antiga Emporiae, creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d’un campament militar romà instal·lat durant el segle anterior. Empúries constitueix així un lloc privilegiat per entendre l’evolució de l’urbanisme grec implantat a l’extrem occidental de la Mediterrània, així com per analitzar l’urbanisme romà del període final de la República i la seva transformació posterior durant l’època imperial.

Empúries es troba al municipi de l’Escala, davant del mar, al sud de la badia de Roses, qualificat per la UNESCO com una de les més boniques del món. Durant la visita podreu trepitjar els carrers de la ciutat grega i de la ciutat romana, delectar-vos amb els mosaics que decoraven els terres de les cases benestants o demanar un desig al déu Esculapi, que vetllava per la salut dels emporitans. Un petit museu mostra una selecció dels objectes trobats durant les excavacions, testimonis de la vida a la ciutat: joguines infantils, joies i estris personals i domèstics, pintures…

Ciutat grega

El geògraf grec Estrabó, que va escriure en època d’August, relata, en referir-se a Empúries, que “els emporitans, en un primer moment, varen ocupar una petita illa situada davant de la costa, que avui dia denominen Palaia Polis (ciutat antiga), però actualment viuen ja a terra ferma” (Geografia III, 4, 8-9).

ciutat grega Empúries

Ciutat romana

L’any 218 aC, amb motiu de la Segona Guerra Púnica, un exèrcit romà comandat per Cneu Corneli Escipió desembarcà al port d’Empúries amb l’objectiu de tancar el pas per terra a les tropes cartagineses quer es dirigien cap a Roma. S’iniciava així el procés que portaria a la romanització de la península Ibèrica.

ciutat romana Empúries

Horaris Ruïnes d’Empúries

Del 16 de febrer al 31 de maig: De dilluns a diumenge, de 10 a 18h

De l’1 de juny al 30 de setembre: De dilluns a diumenge, de 10 a 20h

De l’1 d’octubre al 15 de novembre: De dilluns a diumenge, de 10 a 18h

Del 16 de novembre al 15 de febrer: De dimarts a diumenge, de 10 a 17h

Entrada general: 6 € / Entrada reduïda: 4€

-Publicitat-