Arraona, el vi ecològic “made in Sabadell”

0

S’acaba de presentar l’Arraona, un vi ecològic elaborat amb raïm cultivat al Parc Agrari de Sabadell. I la veritat és que saborejar una copa d’aquest vi que ha crescut en terres sabadellenques, doncs fa il·lusió.

Com també és gratificant saber que el projecte el porta a terme la cooperativa L’Olivera, que manté el treball manual de la vinya i l’aposta per una iniciativa d’agricultura social i periurbana als terrenys de Can Gambús.

L’Arraona és “un començament per saber què estem consumint a les ciutats del futur, ha explicat Íñigo Haughey, enòleg de la cooperativa, “si tenim espais que podem aprofitar per alimentar-nos nosaltres, no els desaprofitem.

Un vi que pren el nom de l’antic poblat ibèric de Sabadell i neix amb la voluntat de reivindicar el passat vitivinícola de la vila i recuperar-ne els valors agrícoles, culturals i paisatgístics. El resultat d’una primera collita abundosa i de qualitat, són 3.000 ampolles de vi ecològic blanc i negre amb DO Catalunya.

I quin és el procés que se segueix segons cada varietat?

Arraona blanc 2016: Xarel·lo i Chardonnay
El raïm es cull manualment en caixes de 10 quilos i es premsa amb el gra sencer i la rapa. El Chardonnay es fermenta amb bota nova de roure francès i el Xarel·lo en botes de 500 litres per respectar el caràcter varietal del raïm i aconseguir un perfecte equilibri en l’aportació de la fusta. La criança es fa sobre les pròpies lies del vi i, aprofitant l’efecte que generen, es realitza un battonage setmanal durant els 4-5 mesos que dura la criança per tal d’augmentar el volum en boca i buscar una integració més fina i elegant de la fusta al vi.

Notes de tast
Molt fi i elegant en nas, amb aromes de vainilla, crema i brioixeria i un punt fresc de fonoll, fruita blanca i cítrics. En boca és fresc i golós, rodó i equilibrat, amb una marcada acidesa i un postgust llarg i refrescant.

Arraona negre 2016: Merlot i Garnatxa
El raïm es cull manualment en caixes de 10 quilos i es selecciona a la vinya. Es derrapa i aixafa lleugerament i fa una maceració prefermentativa de 72 hores a baixa temperatura. Després, fermenta amb llevats seleccionats a una temperatura controlada de 22–24ºC per tal d’extreure’n les notes varietals de caràcter fresc que aporta la vinya i s’hi aplica pigeage dos cops al dia fins al descubat, que es fa a mitja fermentació per tal de no extreure massa estructura tànica i així aconseguir un vi fi i equilibrat. Treball amb les seves lies durant 3 mesos en dipòsit d’acer inoxidable.

Notes de tast
Color vermell intens, viu, de capa mitja-alta amb ribet de tons violacis. En nas destaca la fruita vermella i els aromes de sotabosc i, poc a poc, apareixen també aromes florals (violeta). En boca és amable, amb perfil vellutat i una acidesa marcada que convida a
maridar amb menjars greixosos, com tot tipus de carns i estofats.

Bon profit!

-Publicitat-