40 anys de danses tradicionals catalanes amb l’Esbart Sabadell Dansaire

0
  • Dinar popular i “ballada a la carta”
  • Diumenge 26 novembre a l’antic Consell de Joves (carrer Emprius, 7)
  • De 12.00 a 19.00h + info per correu

La històrica entitat sabadellenca de danses tradicionals Esbart Sabadell Dansaire celebra quatre dècades de la seva fundació amb un dinar popular i una “ballada a la carta”.

Una jornada que servirà per retrobar-se dansaires de totes les èpoques i celebrar-ho amb una activitat oberta a tothom que vulgui ballar o simplement mirar. El mateix dia està previst que es faci el lliurament de reconeixements als socis amb 25 anys d’antiguitat i les distincions als membres fundadors de l’entitat

Quaranta anys són moltíssimes actuacions i encara més hores d’assaig de les diferents seccions que configuren l’entitat amb dansaires a partir de 2 anys. Actualment l’Esbart Sabadell Dansaire té permanentment actives les seccions: pre-infantils, infantils i cos de dansa.

Una entitat de ciutat
Corria el 1977 quan un grup de joves liderats per Antoni Martínez i Tomàs Manyosa i amb
ganes de ballar varen fundar l’Esbart Sabadell Dansaire. Des del 1979 fins al 2001 la seu de l’entitat va ser a la nau del carrer Tres Creus, on acompanyats d’un piano i molt de fred es duien a terme els assajos. Des de la seva fundació, l’esbart ha concentrat els seus esforços en mantenir la màxima fidelitat als orígens de les danses que balla. L’Esbart Sabadell Dansaire és una entitat dedicada a la recerca, ensenyament i difusió de les danses tradicionals dels Països Catalans.

L’Esbart ha estat sempre present a la ciutat en múltiples esdeveniments com la Festa
Major de Sabadell, l’11 de setembre, o la ja tradicional ballada de carnestoltes en la qual
es balla el ball de gitanes del Vallès. Des de fa 20 anys els dansaires i socis de l’esbart també són els responsables de la preparació, logística i execució del ball de la bola de Sabadell. I des de fa 21 lideren la organització del Dia Internacional de la Dansa a Sabadell, amb la participació anualment d’unes 10 companyies i escoles de dansa a la gala de dansa clàssica al Teatre Principal de Sabadell i la mostra de dansa a la plaça del Dr. Robert amb la participació de més de 1000 ballarins.
L’any 2015 l’Esbart Sabadell Dansaire va presentar el doble CD «95 Danses catalanes»,
un recull de ballets tradicionals de Catalunya, interpretats pel pianista Joan Valor i
harmonitzats pel mestre Manuel Oltra.

Més de mil actuacions
En el decurs de tots aquests anys l’Esbart Sabadell Dansaire ha realitzat mes d’un miler
d’actuacions a Catalunya, a l’estat espanyol i d’altres països europeus com al Festival
Mondial de Folklore de la Grande Motte (França, 1984), al Zomerfestival de Vierhouten
(Holanda, 1992), o al Festival de la Infància a Sarajevo (Bòsnia i Herzegovina, 1995),
entre d’altres. Des de sempre ha tingut molta relació i vincles germans amb els Dansaires
Catalans de Thuir, Ballets de Catalunya o l’Esbart Català de Dansaires, de Barcelona.

-Publicitat-