Celebració del Dia Internacional del Poble Gitano

0
celebració del dia internacional del poble gitano

El dia 8 d’abril es commemora el Dia Internacional del Poble Gitano, en record del Congrés Mundial roma/gitano celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es va instaurar la bandera i l’himne gitano.

És un dia per celebrar amb la població gitana i amb la ciutadania en general, per conèixer i recordar la història i la memòria col·lectiva del poble gitano, no exempta de dificultats al llarg de segles marcats per les persecucions, expulsions i fins i tot intents d’extermini.

Una data per reivindicar l’accés del poble gitano a una ciutadania plena, a través de l’esforç col·lectiu, tot enderrocant les traves que encara existeixen com són l’antigitanisme i la discriminació, o els prejudicis i estereotips que representen un obstacle per a la bona convivència.

Helios Gómez, pintor, cartellista i poeta avantguardista

El Casal Pere Quart acollirà, del 5 al 15 d’abril, l’exposició “Helios Gómez. Visca Octubre”, un recull de dibuixos que reflecteix el compromís polític de l’artista i on rendeix un homenatge al moviment revolucionari produït a l’estat espanyol l’octubre de 1934.

El dissabte 7 d’abril a les 18:00h. es farà la inauguració i una visita guiada a càrrec de Gabriel Gómez, fill de l’artista i president de l’Associació Cultural Helios Gómez.

El 14 d’abril a les 18.00 h oferirà la xerrada “Helios Gómez: el dibuix compromès”, al Casal Pere Quart.

Helios Gómez Rodríguez (Sevilla 1905 – Barcelona 1956) va ser un artista gitano, exponent de l’esplendor gràfic que va néixer durant l’època de les avantguardes, i que es va fer popular durant els anys de la República, mostrant el seu influx al cartellisme de l’època. Exiliat desprès de la Guerra Civil, va tornar a Barcelona el 1942. Posteriorment va ser arrestat i pres a la presó Model, on va pintar un oratori conegut com La Capilla Gitana, actualment tapat amb calç (s’està estudiant la seva recuperació).

El programa també inclou una activitat de rap, que tindrà lloc el 6 d’abril, a les 18 h, al Centre Cívic de Can Puiggener. El jove raper gitano, Juan Quintana Cortés, presenta el seu tema “Orgullo gitano”, un rap reivindicatiu dels valors del seu poble i contrari a les actituds racistes i discriminatòries. Després del visionat del videoclip hi haurà una festa jove, amb actuacions en directe a la plaça del Primer de Maig.

Recepció institucional i hissada de bandera

Com és habitual, el 8 d’abril la bandera del poble gitano onejarà tot el dia al balcó de l’Ajuntament. El mateix dia, a les 6 de la tarda, al Saló de Plens, es farà la recepció oficial a entitats i ciutadans i ciutadanes del poble gitano. L’acte comptarà amb l’actuació musical dels cantants Blas Córdoba “El Kejío” i Carmen Soler, acompanyats de Tati a la guitarra i “el Mosquito” a la percussió. Durant l’acte es farà un reconeixement a Maria Teresa Heredia, Mateo Soler i José Maya per les seves trajectòries en favor de la comunitat gitana.

Fons permanent a la Biblioteca del Nord

D’altra banda, la Biblioteca del Nord ofereix un fons especialitzat en el poble gitano. És el primer d’aquestes característiques que es configura a la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya. Està format per llibres, revistes i audiovisuals, i abasta tot el camp de coneixement que tingui relació amb el poble gitano. També incorpora fons infantil, fons d’aprenentatge de la llengua romaní i fonts originals en la llengua, com també fons de ficció, de literatura i cinema en el qual el poble gitano n’és protagonista.

-Publicitat-