Espectacular realitat virtual per sentir el canvi climàtic en pròpia pell

0
espectacular realitat virtual
  • Els sabadellencs tenen accés gratuït gràcies a Aigües Sabadell i Aigües de Barcelona

Convertits en “avatars”, els visitants experimenten el fred de les parets de gel a l’Àrtic, la calor extrema per la sequera que fa desaparèixer els pantans resguardats en un recinte protegit o… la visió apocalíptica de la plaça Espanya de Barcelona inundada per la crescuda del mar, amb els equips de rescat desplaçant-se en lanxa.

Són algunes de les sensacions de la impactant exposició – o millor dit, experiència immersiva- titulada “The Zone of Hope”, amb la qual Aigües Sabadell i Aigües de Barcelona volen conscienciar sobre els terribles efectes del canvi climàtic i, a diferència d’altres iniciatives anteriors, moure directament a “passar a l’acció”.

The Zone of Hope es troba al Reial Cercle Artístic de Barcelona (carrer dels Arcs, 5), a tocar del barceloní Portal de l’Àngel, en horari de dilluns a diumenge, de 10 a 19:30 hores. Va obrir el gener i ja l’han visitat més de 5 mil persones. S’hi estarà un any, fins el gener de 2019, i, tot i que l’entrada és de 15 euros per al públic general, els veïns i veïnes de Sabadell tenen accés gratuït gràcies a l’acord d’Aigües Sabadell amb Aigües de Barcelona. Només cal reservar data i hora per a la visita al web www.thezoneofhope.com i indicar el codi postal de residència a Sabadell (cal acreditar que tots els visitants tenen un mínim de 13 anys).

L’accés és per a grups d’un màxim de 4 persones que van acompanyades d’un guia que vigila que tota la visita es realitzi amb seguretat, tot i que aquest acompanyant serà inivisble pels visitants. Per entrar en aquest fascinant futur hiperrealista generat en 3D, en el qual ens podem desplaçar lliurement pels espais seguint les instruccions de veu, cal deixar-se vestir prèviament amb uns guants, una casc amb ulleres i diversos sensors que, junt amb les 80 càmeres repartides per l’exposició, generaran aquest sorprenent efecte visual junts amb les sensacions físiques de fred, calor, humitat o aire.

“Es tracta que l’experiència sigui única!”, resumia fa uns dies i el comissari de l’exposició i director d’Estratègia i Desenvolupament d’AGBAR, Manuel Cermerón, en una visita privada amb periodistes de Sabadell. “I que al final es trobin com passar a l’acció”, afegia. El president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco, per la seva banda, es mostra orgullós de poder presentar a Barcelona una proposta “aboslutament diferencial”. 

 

Recorregut cap a un futur evitable

Ja vestits amb l’última tecnologia “immersive extrem”, única a Europa, el fil argumental del recorregut expositiu és la vida d’una nena, la Violeta, que porta el visitant en el temps per un món assolat pel canvi climàtic, aturant-se en els anys 2038, 2068 i 2093, quan la Violeta té 20, 50 i 75 anys, respectivament. La narració de la veu en off pot ser en anglès, català i castellà, a triar pel visitant.

En aquest viatge impacta veure com cauen grans blocs de gel a l’Àrtic per culpa del desglaç, una inundació a Barcelona i la desertificació del pantà de La Baells, al Prepirineu, un dels embassaments des d’on arriba l’aigua que consumim a Sabadell. En aquest últim cas, per exemple, l’espectador pot visionar la imatge anterior al desert només tocant els vidre la finestra.

zone of hope

El component visual de l’experiència combina imatges sintètiques de 360º i efectes visuals envolupants a 90 fotogrames per segon, generats per professionals de primer nivell amb una gran experiència en la producció d’efectes visuals per a cinema i televisió.

La part interactiva és un altre atractiu d’aquesta experiència que mou a l’acció: al final l’exposició convida l’espectador a comprometre’s amb el medi ambient, seleccionant en una pantalla el nivell de compromís i les accions que està disposat a assumir per frenar el canvi climàtic, activitats que es poden dur a terme en el dia a dia per aturar les conseqüències d’aquest fenomen. I la cosa no acaba aquí, ja que The Zone of Hope farà arribar als visitants un últim missatge a través del correu electrònic, en el qual hi haurà informació extra relacionada amb els compromisos que aquests han adoptat en l’exposició.

Canvi climàtic

Vivim els anys més càlids des que hi ha registres tèrmics. Estem en un punt d’inflexió en la lluita contra el canvi climàtic, és a dir, contra la variació global del clima de la Terra, provocada, entre altres coses, per l’acció de l’home.

El negatiu “efecte hivernacle” amb  l’increment de la concentració de gasos a l’atmosfera com  el diòxid de carboni, l’òxid nitrós i el metà, que són alliberats per l’agricultura, la indústria i la combustió de combustibles fòssils. La concentració d’aquests gasos ha augmentat un 30% l’últim segle i ha arribat al nivell d’emissions més alt de la història.

Entre les conseqüències immediates figuren la manca d’aigua potable, unes condicions difícils per a la producció d’aliments i un augment en els índexs de mortalitat a causa d’inundacions, tempestes, sequeres i onades de calor. Es prediu l’extinció d’animals i plantes, ja que els hàbitats canviaran tan ràpidament que moltes espècies no s’hi podran adaptar a temps.

Cal recordar, per últim, que el conegut compromís d’Aigües Sabadell amb el desenvolupament sostenible es treballa en dues línies d’acció: la primera, fent que la seva activitat tingui el mínim impacte en el medi i gestionant el cicle integral de l’aigua sota criteris de sostenibilitat. I, la segona, en el terreny de la divulgació, ja sigui a través d’iniciatives com el programa educatiu EDUCASSA o el cicle ‘Aigua i Món’, entre d’altres.

 

-Publicitat-