Carles Cascón


Entre el 6 i el 24 de març torna el Festival de Jazz de Terrassa amb una seixantena de concerts i activitats paral·leles -de pagament i gratuïts, alguns a l’aire lliure com és habitual- amb un excel·lent cartell ple d’estrelles internacionals com Kenny Barron, David Murray, Ernie Watts o el pianista Danilo Pérez i el contrabaixista John Patitucci, que amb la baterista i compositora Terri Lyne Carrington porten l’estela de Wayne Shorter amb el projecte The Children of the Light.

Terri Lyne Carrington, Danilo Pérez i John Patitucci

Vell conegut del certamen egarenc, Kenny Barron és el mereixedor del premi Jazzterrasman i el seu concert a la Nova Jazz Cava (dissabte, 9) servirà per presentar nou disc, Concentric Circles (Blue Note, 2019). En el vídeo enviat per agrair la distinció, Barron assegurava que té els “millors records” del festival, tot mencionant concerts tan celebrats com el seu duo de pianos amb Mulgrew Miller o el projecte The Art of Three amb el bateria Billy Cobham.

Kenny Barron (foto: Phillipe Philippe-Levy-Stab)

La 38a edició del certamen internacional a la co-capital del Vallès, que celebra enguany un doble aniversari -60 anys del Club de Jazz Terrassa (nascut el 1959 en el si dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals) i 25 anys de la Nova Jazz Cava- suma al·licients especials amb el debut a Catalunya de la cantant sud-coreana Youn Sun Nah, una artista “multicultural” que “trenca esquemes amb una personalitat desbordant” i oberta a múltiples tendències, destacava la portaveu del festival, Susanna Carmona, a la recent presentació de dijous passat. Youn Sun Nah tocarà el divendres 15 de març al Centre Cultural de Terrassa acompanyada de dos multiinstrumentistes i amb un disc nou, que haurà sortit una setmana abans.

Youn Sun Nah

El festival egarenc espera “complir l’expectativa” i aquesta edició “no deixa de ser un reflex de la història del jazz” a la qual ha anat paral·lel tots aquests anys. En aquest sentit, si el saxo tenor David Murray (21 de març) és un “integrador de totes les visions, del jazz primigeni a l’avantguarda”, i l’altre saxo Ernie Watts (amb més de 60 anys als escenaris) pot flirtejar amb el rock (Stones, Zappa) tant com el Quartet West, el trio de jazz fusió amb Dean Brown feat. Dennis Chambers & Hadrien Feraud portarà un vessant més elèctric. Com també la Nit de Blues, que té un cognom ben conegut pels amants del gènere, Allison, però no es tracta de Luther (a qui vam sentir ja a Terrassa fa anys) sinó el seu fill Bernard, també guitarrista i que presenta nou treball.

D’altra banda, la sobtada mort el novembre de l’any passat d’una altra figura molt vinculada a Terrassa, el trompetista Roy Hargrove (Premi Jazzterrasman 2010), ha propiciat un concert de record, dijous 14, amb cinc sòlids músics catalans que inclouen el trompetista Benet Palet i el saxo sabadellenc Carles Pineda.

La música d’un altre trompetista, el californià Charles Tolliver, inspira un quintet de figures locals, Impact, que es presenta junt amb el duo Santi de la Rubia & Roger Mas en una “Nit d’estrenes amb projectes de producció pròpia” (dissabte 16, Nova Jazz Cava).

Quant a la participació “nacional”, cal dir que el festival l’obre el dia 6 la jove Marina Tuset (entrades amb acreditació) amb una versàtil i original proposta en català, castellà i anglès (jazz, pop, soul, latin). I més dones d’aquí: Meritxell Nedderman, que estrena projecte elèctric, Laura Simó, tot un referent del jazz vocal com amb el nou Spring is here i una altra jove, la trombonista Rita Payés amb el seu propi quartet.

marina tuset
Marina Tuset

Però la llista és llarga: Big Mama (celebra tres dècades amb la 30’s Band i l’àlbum Party Life), Dani Nel·lo amb el nou CD Los Saxofonistas Salvajes. Vol.II, el WOM’s Collective ( que reivindica el talent creador de les dones), Shakin’ All (que presenta a Rachel Rafsizafy), Lluís Coloma Trio, Víctor de Diego Quintet (amb Rick Margitza de convidat), Jazz Pretenders, Cannonball Crew, Los Fumero, Txell Sust & August Tharrats Trio, “Swing Paradís”, La Locomotora Negra, Joan Vinyals Band, Four Litlle Birds…

A més d’escampar-se per la comarca amb concerts a Matadepera, Vacarisses i Viladecavalls, el Festival de Jazz de Terrassa continua amb concerts a l’aire lliure i l’habitual Pícnic Jazz al parc de Vallparadís (diumenge 17).

Per bufar com cal les espelmes de l’aniversari, per últim, res millor que posar música a aquest viatge de 60 anys. Un col·loqui amb imatges retrospectives estarà rematat pel concert del Terrassa Jazz Ensemble amb una desena de figures veteranes, i no tant, de la ciutat, presentades per Valentí Grau (dijous, 7): Josep M. Farràs, Joan Albert, Guim G. Balasch, Adrià Font, etc.

-Publicitat-

2 COMENTARIS