Open Think Tank, perspectives per a la performance dels anys vint
Estruch. Divendres 20 de desembre 2019


Òscar Abril

NAUESTRUCH, UN ESPAI UNIC AL NOSTRE PAIS

NauEstruch és l’espai de la Fàbrica de Creació d’Arts en Viu L’Estruch de Sabadell orientat a les pràctiques performàtiques i els estudis de la performativitat. En aquest sentit, NauEstruch és un espai de producció i de recerca únic al nostre pais.

NauEstruch és un espai de convergència per a artistes, productors culturals, científics, activistes i  recercaires sota el mínim comú denominador de la performativitat com a dispositiu de creació i com a instrument de producció de sentit.

NauEstruch és, doncs, un centre de producció artística però, també, un laboratori d’idees en el marc de la reflexió cultural contemporània.

INTRODUCCIÓ A OPEN THINK TANK

Open Think Tank és un programa de simposis des d’els quals la Fàbrica de Creació d’Arts en Viu L’Estruch de Sabadell i el seu espai especialitzat en pràctiques performàtiques i estudis de la performativitat NauEstruch sotmeten a debat obert el seu propi projecte i les directrius de futur d’aquest equipament públic en relació amb el context social i cultural al qual interpela.

En aquest sentit, Open Think Tank posa en valor idees, pràctiques concretes i casos d’estudi per tal d’activar-se com una consultoria pública al servei de l’Estruch i de Sabadell. Fer de l’Estruch el cas d’estudi d’Open Think Tank, a mes de tenir una aplicació inmediata pel propi centre, permet d’obrir un marc de coneixement útil d’analisi de l’àmbit de la creació contemporània  al nostre context.

OPEN THINK TANK 2019, perspectives per a la performance dels anys vint

OPEN THINK TANK 2019, perspectives per la performance dels anys vint torna a la NauEstruch el divendres 20 de desembre com a acte de cloenda de la programació de l’espai aquest 2019.

Com sabem, aquest 2020 obrim una nova dècada, la tercera del segle XXI. Una nova dècada que passarà a la història com els (nous) anys vint. OPEN THINK TANK 2019, perspectives per a la performance dels anys vint vol preguntar-se a l’entorn de com serà el performance art en aquesta nova dècada i, en conseqüència, què ha de fer un espai especialitzat en performance art a partir d’ara.

ESTRUCTURA D’OPEN THINK TANK 2019

OPEN THINK TANK 2019, perspectives per la performance dels anys vint girarà a l’entorn de tres eixos:

1. Futur del performance art als anys vint
2. Paper de la performativitat als anys vint
3. Pràctiques performatiques feministes i comunitaries als anys vint

Tot partint d’aquests eixos, la jornada d’ OPEN THINK TANK 2019, perspectives per la performance dels anys vint és dividirà en dues parts: un taller obert a partir de les deu del matí i un programa públic de ponències a partir de les cinc de la tarda.

PONENTS D’OPEN THINK TANK 2019

Els ponents d’Open Think Tank 2019 són Alexandra Laudo, Oscar Cornago  i Judit Vidiella.

La contribució d’Alexandra Laudo girarà a l’entorn del primer eix, el futur del performance art als anys vint. Laudo és curadora independent a Barcelona i fundadora de la plataforma Heroïnes de la Cultura. Durant la temporada 2017-2018 ha comissariat el cicle «La possibilitat d’una illa», a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró, i l’exposició «Una certa foscor», a CaixaForum. Laudo forma part de l’equip extern del programa BCN Producció de La Capella i, durant la temporada 2015-2016, va ser una de les participants a CuratorLab, el programa d’investigació curatorial de Konstfack University Estocolm. Ha co-comissariat el programa de performances de la Fira d’Art Contemporani Swab els anys 2018-2019.

La contribució d’Òscar Cornago girarà a l’entorn del segon eix, el paper de la performativitat als anys vint. Cornago és cientific titular del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, doctor en Filosofia i Lletres i docent a la Universtat d’Estrasburg. Especialitzat en teoria de la literatura i teatre contemporani, ha publicat diversos llibres i dirigit recerques a l’entorn d’aquesta qüestió com ara La vanguardia teatral en España (1965-1975): Del ritual al juego (Visor, 1999),  La encrucijada de los realismos (CSIC, 2001) o Políticas de la palabra (Fundamentos, 2005). Ha estat, igualment, editor del recent llibre Llámalo Performance: historia, disciplina y recepción (Brumaria, 2015).

La contribució de Judit Vidiella girarà a l’entorn del tercer eix, les pràctiques performàtiques i feministes com a eina comunitària. Vidiella és Doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i membre de l’ERAM com a coordinadora-docent del Grau en Arts Escèniques i en el Grau en Comunicació Audiovisual i Multimèdia. Membre del grup de recerca ERAMSCI d’anàlisi i creació de continguts audiovisuals a la cultura contemporània, va codirigir el Festival Internacional d’Accions Performàtiques eBent durant dues edicions. Com a recercaire i artista, està especialitzada en pedagogies culturals, estudis de performance, teories del cos i pràctiques feministes.

EDICIONS ANTERIORS D’OPEN THINK TANK
Open Think Tank 2010

La primera edició d’Open Think Tank, l’any 2010, es va centrar en l’anàlisi de diferents aspectes capdals del know-how de diversos centres de producció cultural contemporanis, tot reflexionant a l’entorn d’una sel·lecció de casos d’estudi de projectes i equipaments significatius pel que fa a la seva relació amb el context local especific i la seva capacitat global per a la generació de teixit en xarxa.

Open Think Tank 2010 va desenvolupar un estudi d’aquests casos mitjançant un programa-questionari i taules de treball amb els seus responsables, les quals van prendre cos en una trobada dels principals actors en el marc del teixit de les arts en viu del nostre país i de l’Estat a Sabadell.

Entre molts participants a les taules de treball podríem destacar Citilab Cornellà, Eina, Bòlit, Antic Teatre, Fabra i Coats, Hangar, La Casa Invisible, La Porta, MediaLab Prado, Universitat Pompeu Fabra, Roca Umbert, o Telenoika.

Open Think Tank 2010 va generar un important informe d’anàlisi de la realitat cultural catalana en base a un programa d’entrevistes als seus participants.

Open Think Tank 2011

La segona edició d’Open Think Tank, l’any 2011, va constituir-se en un projecte de debat conjunt amb la Plataforma de Centre de Producció d’Arts Visuals de Catalunya Xarxaprod, estructura que engloba els principals equipaments d’aquest sector cultural al nostre país.

Aquesta edició es va centrar en el significat i plusvàlues del concepte d’investigació i d’innovació en cultura i els marges de possibillitat per a l’estipulació del nou Estruch i de Sabadell com a futur eix central en aquest sector emergent de les indústries culturals. El concepte de medialab, de living-lab o Open Think Tank 2011 va comptar amb la participació d’Isidor Fernandez, co-fundador de Citilab Cornellà, Julen Iturbe, director de la consultoría CAER del Pais Basc, José Luis de Vicente, co-fundador de la plataforma d’investigació i innovació cultural Zzzinc de Barcelona,  i de Pau Alsina, doctor de la Universitat Oberta de Catalunya.

Open Think Tank 2012

MediaEstruch era el nou laboratori d’arts escèniques i tecnologia l’any 2012, un equipament destinat a convertir-se en un eix productiu pel sector de les pràctiques en viu avançades al nostre país.

MediaEstruch esdevé un ambiciós projecte de foment entre l’àmbit de la investigació artística i el sector de la empreneduria empresarial. MediaEstruch és pretenia com un complex de consiliència transdisciplinar, en el sentit del terme recuperat per Edward O. Wilson, un laboratori d’investigació, innovació i desenvolupament per a la nova economía.

OPEN THINK TANK 2012 és va preguntar: Quins són els actius de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació contemporànies en el pla de les nova economia 2.0? Quin pot ser el paper de la investigació artística en el desenvolupament de la empreneduria i la innovació empresarial?  Quin és el model operatiu de les empreses de bé comú i quins els seus marges de foment des del sector public?

 

-Publicitat-