36 noves llambordes Stolpersteine a Sabadell

0
36 llambordes stolpersteine sabadell

Després de ser exposades al Museu d’Història de Sabadell, les 36 noves llambordes Stolpersteine s’han col·locat aquest cap de setmana, per recordar i reconèixer tots els deportats sabadellencs als camps nazis entre els anys 1940 i 1945.

La col·locació, els dies 25, 26 i 27 de gener del 2020

L’Ajuntament de Sabadell i el Memorial Democràtic de Catalunya col·locaran aquestes noves llambordes davant dels domicilis on van néixer o viure aquestes persones, en una acció simbòlica que en certa mesura vol reparar el dolor patit per les seves famílies i fixar la seva història personal en el nostre espai urbà quotidià i en el context general dels fets de l’Holocaust. La col·locació s’ha fet el cap de setmana del 25 i 26 de gener. L’endemà, el 27 de gener es posarà la darrera, en el marc de la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i del Programa de Memòria Històrica de Sabadell.

foto de Museu d'Història de Sabadell.

Stolpersteine, la pedra que fa entrabancar

Les stolpersteine van ser creades l’any 1993 per l’artista alemany Gunter Demnig. Actualment a tot Europa n’hi ha més de 70.000.

Les 36 llambordes Stolpersteine es col·locaran davant de les llars on van néixer o viure persones de la nostra ciutat que van morir en camps de concentració. Amb aquesta acció artística, Demnig cita el Talmud dient que “una persona només s’oblida quan el seu nom s’oblida”.  Cada Stolpersteine (pedra que fa entrabancar) situada davant dels edificis o cases torna a recordar a les persones que alguna vegada hi van viure. Les Stolpersteine són cubs de ciment de 10×10 cm que porten incrustats a la part superior una placa de llautó on hi apareixen les dades essencials de les persones commemorades. Cada “pedra” comença amb un “Aquí hi va viure…”. Una pedra. Un nom. Una persona.

Sabadell, el municipi amb més Stolpersteine de l’estat

Amb la col·locació de les llambordes, Sabadell esdevindrà la ciutat de l’Estat amb més Stolpersteine a la via pública. En tindrà 61, que són la suma de les 36 que durant el darrer mes s’han exposat al Museu d’Història de la ciutat, les 23 que es van col·locar el gener de 2018, més les 2 de les germanes Masachs que es van posar el 10 de juny de 2018.

 

-Publicitat-