Relats de l’insòlit escrits per dones “Extraordinàries”

0
estraordinaries males herbes insolit ruiz garzon cristina xifra
D'esquerra a dreta, a dalt: Laura Tomàs, Inés MacPherson, Muntsa Mimó, Cristina Xifra i Anna Martínez;. A baix: Elena Polanco, Gemma Nafria, Gemma Martí, Àngels Blasco, Eva Espinosa, Maria Arazo i Ricard Ruiz Garzón. MALES HERBES

L’escriptor Ricard Ruiz Garzón ha preparat una antologia amb noves autores de l’insòlit. Es titula “Extraordinàries” i inclou 15 relats inèdits d’escriptores catalanes emergents amb ganes de revolucionar la literatura catalana. Així presenta l’editorial Males Herbes aquest llibre que s’acaba de publicar i que ja podeu trobar a les llibreries.

Aquests relats inclouen gèneres com la ciència-ficció, el terror, el realisme màgic i la fantasia, terrenys on les escriptores catalanes han estat invisibilitzades fins ara, segons afirma Ruiz Garzón, per tres motius: per ser dones, per escriure literatura de l’insòlit i per fer-ho en català.

És hora doncs de visibilitzar aquestes autores de l’insolit. I nosaltres tenim l’enorme plaer de comptar amb una d’elles com a col·laboradora del Week&, la Cristina Xifra, que ja fa un temps que sacseja la realitat a cops de Turmix, amb els seus relats carregats d’ironia i sentit de l’humor.

cristina xifra relats insolit extraordinaries
Cristina Xifra
Què tenen en comú aquestes dones Extraordinàries? li preguntem

“Que som inèdites (no havíem publicat abans), excepte en un parell de casos, que totes escrivim històries de l’insòlit i que en Ricard Ruiz ens coneix i sap com escrivim”.

L’antologia neix d’una proposta impulsada per en Ricard Ruiz que va involucrar a l’editorial Males Herbes, a qui, per cert, al principi els va fer una mica de por la idea, fins que van llegir els relats i van quedar convençuts del tot. Ruiz va convidar un centenar de dones que coneix, en especial de  l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu on dona classes fa uns quants anys, i per tant, que escriuen, encara que la majoria no hagi publicat cap llibre fins ara.

Relats insolit extraordinaries

“Ens va fer arribar un correu explicant-nos el projecte i animant-nos a escriure un conte inèdit”, explica la Cristina, “M’hi vaig animar i he tingut la sort de ser una de les quinze escollides”.

Al seu relat hi trobarem “una història que parla d’un canvi climàtic ja consumat i de com els humans encara esperen que algú de fora vingui a arreglar la situació. Parla també dels oportunistes i de com es creuen que tot gira al voltant seu. He escrit el conte en clau irònica per burlar-me una mica de la incapacitat humanitat de veure una mica més enllà del seu melic malgrat estar enfonsada en la misèria.

 

Tenim moltes ganes de llegir tots aquest contes extraordinaris. Aquestes són totes les autores que hi han participat:

Maria Arazo, Elena Bartomeu Magaña, Àngels Blasco Ros, Roser Cabré-Verdiell, Esperança Carrió, Eva Espinosa, Gemma Martí O’Toole, Anna Martínez, Inés MacPherson, Muntsa Mimó, Gemma Nafria, Elena Polanco, Aina R. S., Laura Tomàs Mora, Cristina Xifra.

-Publicitat-