El maltractament de baix voltatge

0
manual amor aristotelic montse barderi

Som revolució! és una evidència, una afirmació rotunda, un anhel.

Però també és “una nova col·lecció protagonitzada per dones potents de la nostra societat que tenen coses a dir”, publicada per Edicions Destino sota cura de l’editora Glòria Gasch i l’assessorament de l’escriptora Montse Barderi, que és també autora del primer títol que encapçala la col·lecció: Manual d’amor aristotèlic per a dones del segle XXI. Hi participen també Bel Olid amb A contrapel i Iolanda Batallé amb Atreveix-te a fer les coses a la teva manera, entre d’altres autores de qui podrem llegir els seus “texts breus en format d’assaig divulgatiu”.

Manual d’amor aristotèlic per a dones del segle XXI, de Montse Baderi

L’escriptora Montse Barderi parteix d’Aristòtil (tot intrepretant-lo a la seva manera) per parlar-nos d’amor, d’enamorament, de necessitat, de decepció i desamor. I què és l’amor, ens preguntarem? Doncs hi trobarem aquesta magnífica i clarificadora definició “la trobada entre persones nobles que es fan mútuament el bé”. Un bon amor, diu, transmet sobretot benestar, seguretat i confiança.

Però posa l’incís en el que ella anomena maltractament de baix voltatge. És a dir, aquell que no insulta, no hi ha violència física, però diu una i altra vegada el mateix “no m’importes”, “no comptes”, “no ets cap prioritat”. Aquell que utilitza microbombes afectives, seguint amb la seva nomenclatura pròpia, que el que fan és anul·lar-nos lentament. Aquest maltractament de baix voltatge és a la vegada la porta per a un tipus de maltractament més gran. No es pot cedir mai davant del mal, afirma, perquè si recules, creix.

Barderi ens convida a aprendre a identificar què passa i a donar nom a l’experiència. Només així podrem ser conscients d’on som i serem capaços de veure si hi ha o no hi ha camí, o d’adonar-nos quan aquest s’acaba.

Montse Barderi (Sabadell, 1969). Escriptora i especialista en estudis de gènere, és autora de deu llibres tant de literatura com de filosofia pràctica. Ha estat traduïda a l’italià, el romanès i el portuguès. Col·labora a El Punt Avui i a Serra d’Or i al programa Aquí amb Josep Cuní de Cadena Ser. Els seus darrers llibres, tots publicats a Columna, són Camí d’anada i tornada, escrit amb Emma Vilarasau, i el llibre de relats il·lustrat Dones úniques, un retrat de vuitanta-sis dones dels Països Catalans de tots els temps i tots els àmbits. El 2019 va ser nomenada comissària de l’Any Teresa Pàmies per la Institució de les Lletres Catalanes i va guanyar el Premi Prudenci Bertrana amb la novel·la La memòria de l’aigua.

-Publicitat-