Som revolució! és una evidència, una afirmació rotunda, un anhel.
Però també és “una nova col·lecció protagonitzada per dones potents de la nostra societat que tenen coses a dir”, publicada per Edicions Destino sota cura de l’editora Glòria Gasch i l’assessorament de l’escriptora Montse Barderi, que és també autora del primer títol que encapçala la col·lecció: Manual d’amor aristotèlic per a dones del segle XXI. Hi participen també Bel Olid amb A contrapel i Iolanda Batallé amb Atreveix-te a fer les coses a la teva manera, entre d’altres autores de qui podrem llegir els seus “texts breus en format d’assaig divulgatiu”.
Manual d’amor aristotèlic per a dones del segle XXI, de Montse Baderi
L’escriptora Montse Barderi parteix d’Aristòtil (tot intrepretant-lo a la seva manera) per parlar-nos d’amor, d’enamorament, de necessitat, de decepció i desamor. I què és l’amor, ens preguntarem? Doncs hi trobarem aquesta magnífica i clarificadora definició “la trobada entre persones nobles que es fan mútuament el bé”. Un bon amor, diu, transmet sobretot benestar, seguretat i confiança.
Però posa l’incís en el que ella anomena maltractament de baix voltatge. És a dir, aquell que no insulta, no hi ha violència física, però diu una i altra vegada el mateix “no m’importes”, “no comptes”, “no ets cap prioritat”. Aquell que utilitza microbombes afectives, seguint amb la seva nomenclatura pròpia, que el que fan és anul·lar-nos lentament. Aquest maltractament de baix voltatge és a la vegada la porta per a un tipus de maltractament més gran. No es pot cedir mai davant del mal, afirma, perquè si recules, creix.
Barderi ens convida a aprendre a identificar què passa i a donar nom a l’experiència. Només així podrem ser conscients d’on som i serem capaços de veure si hi ha o no hi ha camí, o d’adonar-nos quan aquest s’acaba.
Montse Barderi (Sabadell, 1969). Escriptora i especialista en estudis de gènere, és autora de deu llibres tant de literatura com de filosofia pràctica. Ha estat traduïda a l’italià, el romanès i el portuguès. Col·labora a El Punt Avui i a Serra d’Or i al programa Aquí amb Josep Cuní de Cadena Ser. Els seus darrers llibres, tots publicats a Columna, són Camí d’anada i tornada, escrit amb Emma Vilarasau, i el llibre de relats il·lustrat Dones úniques, un retrat de vuitanta-sis dones dels Països Catalans de tots els temps i tots els àmbits. El 2019 va ser nomenada comissària de l’Any Teresa Pàmies per la Institució de les Lletres Catalanes i va guanyar el Premi Prudenci Bertrana amb la novel·la La memòria de l’aigua.