Alcarràs de Carla Simón, la pel·lícula catalana més esperada de l’any i guanyadora de l’Os d’Or de la Berlinale 2022 inaugura el D’A FIlm Festival Barcelona 2022. El clausurarà la pel·lícula Cinco lobitos de la directora basca Alauda Ruiz de Azúa, protagonitzada per Laia Costa.

La dotzena edició del D’A Film Festival Barcelona se celebrarà del 28 d’abril al 8 de maig, amb el focus posat en el millor cinema independent i d’autor del moment i les pel·lícules premiades en els grans festivals internacionals.

Alcarràs de Carla Simón i Cinco lobitos d’Alauda Ruiz de Azúa

Rodada als camps de presseguers de la zona d’Alcarràs, petit poble de Lleida, compta amb un repartiment no professional, Alcarràs és el retrat d’una família que viu del camp, alhora que un cant a un estil de vida que va desapareixent. Es podrà veure a la gran sala Aribau 5 de Barcelona.

Cinco lobitos suposa el debut en el llargmetratge de la directora basca Alauda Ruiz de Azúa i està protagonitzada per la lluminosa Laia Costa. Es tracta d’un film intimista sobre els reptes de la maternitat i el rol intergeneracional de les dones com a cuidadores.

Els primers grans noms del D’A 2022 són: Apichatpong Weerasethakul, Joanna Hogg, Terence Davies i Nadav Lapid

Entre els primers noms confirmats del festival trobem un dels autors cabdals del cinema contemporani, el tailandès Apichatpong Weerasethakul. Arriba amb Memoria, el primer treball rodat fora del seu país i amb actors internacionals. Ambientada a Colòmbia i protagonitzada per Tilda Swinton, va rebre el premi del jurat del Festival de Canes 2021, ex aequo amb Ahed’s Knee de Nadav Lapid, que també serà present al D’A 2022 amb aquesta furibunda pel·lícula, molt crítica amb el dogmatisme cultural i moral del seu país, Israel. Des del Regne Unit ens arriba la nova pel·lícula del veterà Terence Davies, la magnífica Benediction, guanyadora del premi al millor guió al festival de Sant Sebastià 2021, una biografia del tot atípica del poeta antibel·licista Siegfried Sassoon.

També del Regne Unit arriba The Souvenir: Part II de Joanna Hogg, segona part de la seva revisió en clau autobiogràfica dels anys de formació com a estudiant de cinema i la seva relació amb un home misteriós i tòxic. Podrem veure també per primer cop en pantalla gran The Souvenir, convertida en obra de culte cinèfil després de guanyar el gran premi del jurat a Sundance 2019. Totes dues pel·lícules estan protagonitzades per Honor Swinton Byrne, filla de Tilda Swinton, que també surt al film. Finalment, la nova pel·lícula com a director de l’actor Mathieu Amalric, Abrázame fuerte, estrenada a Canes 2021 i protagonitzada per Vicky Krieps (El hilo invisible), una obra sofisticada amb un guió vertiginós.
Costa Brava, Líbano de la directora Mounia Akl, ens porta fins a Beirut per viure una drama familiar que té com a guionista Clara Roquet, la dona del moment després de guanyar el Goya a la millor directora debutant i el Gaudí al millor guió i millor film en llengua no catalana per Libertad. La pel·lícula va guanyar el gran premi del jurat al Festival de Sevilla 2021 i el premi NETPAC al Festival de Toronto. Finalment, entre els noms internacionals hi trobem una
de les sorpreses del circuït de festivals, Ninjababy de la directora noruega Yngvild Sve Flikke, premiada a la secció Generation 14plus de la Berlinale 2021, premi a la millor comèdia dels premis EFA i premi del públic al festival SXSW d’Austin, Texas.

Un avançament d’algunes pel·lícules que es veuran al festival D’A 2022

Abrázame fuerte, de Mathieu Amalric (França, 2021)
Aftersun, de Lluís Galter (Espanya, 2022)
Ahed’s Knee, de Nadav Lapid (Israel, França, Alemanya, 2021)
Alcarràs, de Carla Simón (Espanya, 2022)
Benediction, de Terence Davies (Regne Unit, 2021)
Cinco lobitos, d’Alauda Ruiz Azúa (Espanya, 2022)
Costa Brava, Líbano, de Mounia Akl (Líban, Espanya, 2021)
Dwelling in the Fuchun Mountains, de Gu Xiaogang (Xina, 2019)
Eles transportan a morte, d’Helena Girón, Samuel M. Delgado (Espanya, Colòmbia, 2021)
La amiga de mi amiga, de Zaida Carmona (Espanya, 2022)
Memoria, d’Apichatpong Weerasethakul (Tailàndia, Colòmbia, 2021)
Mi vacío y yo, d’Adrián Silvestre (Espanya, 2022)
Ninjababy, d’Yngvild Sve Flikke (Noruega, 2021)
The Souvenir, de Joanna Hogg (Regne Unit, 2019)
The Souvenir: Part II, de Joanna Hogg (Regne Unit, 2021)

El festival es pot veure als cinemes Renoir Floridablanca, CCCB (Teatre, Auditori, Hall), Filmoteca de Catalunya, Zumzeig, Aribau 5 i la plataforma Filmin

-Publicitat-