En el seu llibre Like brothers, els germans Duplass donen dos consells clau per a qui es planteja inciar-se en el món del cinema: d’una banda t’animen a produir-te la teva primera pel·lícula, i de l’altra a fer-ho partint d’un guió barat escrit en base als materials que tinguis a mà.

Seguint la petjada dels Duplass, el director Nando Caballero ens presenta la seva òpera prima L’últim salt, un film rodat íntegrament a Sabadell que defineixen com un “drama mumblecore LGTBI, comarcal i de la generació X”.

Un primer salt ben orquestrat per Nando Caballero on acompanyem la protagonista, una càndida i tendre Jana (Anna Marín) en el seu transitar per la ciutat i per la vida, a ritme d’una banda sonora deliciosa”.

Què és el mumblecore?

És un sub-gènere indie que aposta per la naturalitat i el realisme, utlitzant sovint actors amateurs. El terme prové de Mumble (de l’anglès, balbotejar) i core (centre) i va ser utilitzat pel New York Times per a descriure aquelles pel·lícules de baix cost que posaven més èmfasi en els diàlegs que en les pròpies trames. Històries amb personatges que més que parlar murmuràven els seus sentiments.

Es considera a Funny Ha Ha d’Andrew Bujalski com la pel·lícula fundadora d’aquest movient indie i en són clars seguidors els ja mencionats germans Duplass, Greta Gerwig, Aaron Katz, Joe Swanberg o Xavier Dolan.

Quan podem veure L’últim salt?

Un cop estrenada al Festival Internacional de Cinema Independent d’Elx i al Festival de Cine LesBiGayTrans de Paraguai L’últim salt va passar pels Cinemes Imperial de Sabadell (13, 14, i 15 de setembre de 2022) i els Cinemes Maldrà de Barcelona (16, 19 i 22 de setembre de 2022). A partir del 3 de març de 2023 es podrà veure a la plataforma Filmin.

L’argument

La Jana és una fotògrafa que decideix abandonar la seva feina i la seva ciutat després de la tràgica mort del seu company. Abans de marxar ha de fer un últim reportatge on coneixerà l’Arlet i l’Estel, dues pintores que impulsaran la seva vida cap a un destí molt diferent del que mai hauria imaginat.

Fitxa artística

Jana ………………… Anna Marin
Estel ………………. Anna Capacés
Lluís ………….……. Frank Capdet
Arlet ………………. Alba Rubió
Roger ……………… Antonio Juárez
Ainara …………….. Lola Rascón
Carla ……………… Yolanda Molina
Mercè ……………… Mercè Puy

Guió, direcció, producció, muntatge i etalonatge: Nando Caballero

Productores vallesanes

L’últim salt és una producció independent, en català, realitzada per les productores vallesanes La Produktiva FilmsPlans Films i A l’Abast Produccions i enregistrada íntegrament a la ciutat de Sabadell.

-Publicitat-