Fina Miralles rep el Premi Nacional de Cultura

0
fina miralles
Foto David Ruano

El passat dijous 12 de juliol va tenir lloc l’entrega dels Premis Nacionals de Cultura 2018, que reconeixen la trajectòria i el talent d’entitats i creadors del país, entre ells l’artista sabadellenca Fina Miralles. Moltes felicitats Fina!

Fina Miralles (Sabadell, 1950)
Artista conceptual que va introduir als anys setanta les accions a la natura, va impulsar el land art i el body art al nostre país des d’un punt de vista de gènere i va relacionar la cultura popular del Costumari català amb les arts plàstiques. El seu pas a la pintura durant els anys vuitanta la va dur a participar d’una manera destacada en els nous corrents europeus de retorn a aquesta disciplina. La seva obra i els seus escrits són reivindicats per les noves generacions, que hi veuen un model i una actitud a seguir en la creació artística.

L’any 1972 es llicencia en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, i fa la primera exposició personal a la llibreria Plató de Barcelona. De 1973 a 1978 la seva obra s’orienta vers la pràctica conceptual. Els diferents treballs són exposats a la Sala Vinçon de Barcelona, (1973/74) i la Sala Tres de Sabadell (1975/76). Aquests mateixos anys forma part del col·lectiu d’artistes de la Galeria “G” i també de l’Espai 10 de la Fundació Joan Miró. El 1977 és convidada a la Biennal de París, Estrasburg i Niça, i el 1978 a la de Venècia.

Després de la mort de la mare, comença un pelegrinatge que la porta a Sud-amèrica, França i altres països. Tornant de Sud-amèrica l’any 1984, inicia l’obra pictòrica sobre el paisatge i el retrat a la recerca de l’essencial, oberta al sentiment, a les emocions i a l’espiritualitat. Memorial, 1996, és la culminació del seu treball en el buit i el resultat del seu pensament i les seves vivències.

De 1984 a 1994 viu a París i Normandia, i de tornada a Catalunya fa donació de tota la seva obra i arxius al Museu d’Art de Sabadell i fixa la seva residència a Cadaqués, on viu actualment. L’obra realitzada al llarg d’aquest 45 anys està expressada en diferents llenguatges: escriptura, muntatge, acció, dibuix, pintura i vídeo. En l’actualitat forma part dels col·lectius Corpologia, La Muga Caula, Ocells al cap i S’aranella comunitat creativa, dedicats a les pràctiques performatives i a l’art de l’acció.

-Publicitat-